2023. szeptember 8., 19:55

G20-csúcs: Narendra Modi zárt ajtók mögötti megbeszélésre fogadta Joe Bident

Narendra Modi indiai miniszterelnök zárt ajtók mögötti megbeszélésre fogadta pénteken Joe Biden amerikai elnököt, aki a nap folyamán érkezett Újdelhibe, a szombaton kezdődő G20-csúcstalálkozóra.

joe biden
Joe Biden
Fotó: TASR

A találkozóról közzétett közlemény szerint az Egyesült Államok és India továbbra is elkötelezett az együttműködés mellett egy sor kérdésben, a demokratikus értékektől fogva, a félvezetők ellátási láncolatain, a távközlésen, a felsőoktatáson, a károsanyag-kibocsájtás csökkentésén és a hajózási útvonalak hozzáférhetőségén át a kvantumszámítástechnika ügyével bezárólag.

Megerősítették azt is, hogy támogatják India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A megszokottól eltérően a találkozó az amerikai sajtó kizárásával zajlott.

Az amerikai elnök ünnepélyes - bollywoodi stílusú - fogadtatásban részesült az indiai főváros repülőterén.

Biden és Modi legutóbb júniusban találkoztak személyesen az indiai kormányfő Fehér Házban tett látogatásán.

A mostani tanácskozáson az amerikai elnök hivatala szerint Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója is részt vett. Indiai részről Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter és Adzsit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó volt jelen.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.