Francia elemző: a gyönge jelöltek miatt alacsony az érdeklődés az elnökválasztás iránt Franciaországban, esélyes Marine Le Pen is

2021. április 25., 17:45
ma7 | MTI

A gyönge elnökjelöltek miatt alacsony az érdeklődés az elnökválasztás iránt Franciaországban - írta a hét végén a Le Monde című francia balliberális lapban az Ipsos közvéleménykutató intézet megbízott igazgatója, aki szerint az élmezőnyben a szociálliberális Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke áll.

Marine Le Pen
Fotó: TASR

Az Ipsos megbízott igazgatója, Brice Teinturier, aki egyben politikai elemző is, hangsúlyozta:

felméréseik szerint szerint a választók nagyon kritikusak a jelöltekkel.

"Egy rendkívül  kiszámíthatatlan világban és minden korábbinál labilisabb kampányban általában a  a jelöltekről alkotott kép stabil szokott lenni" - állapította meg a szakember, leszögezve, hogy ez az imázs nagyon is lassan alakul.

A szakember több tanulságot vont le ebből.

Mindenekelőtt azt, hogy a franciáknak nincs kedvező képük a ponteciális jelöltekről, a képességeikről, a javaslataikról, legyen szó akár a valódi változásokra, akár az emberek igazi gondjainak megértésére, akár Franciaország külföldi imázsának javítására vonatkozó elképzeléseikről, illetve javaslataikról. Teljesítményüket politikai elemző - a felmérések alapján - tízpontos skálán 2,4-5,0 pontra értékelte, és ezt kevésnek tartotta a sikerességhez.

A másik tanulság Teinturier szerint az, hogy sok jelöltnek még a saját pártcsaládján belül sincs nagy támogatottsága. Három jelölt esetében továbbra is magas a támogatottság:

Macront az általa létrehozott párt, a Köztársaság Lendületben (LRM) hívei 6,4-8,4 pontra értékelik, Marine Le Pent a Nemzeti Tömörüléséi (RN) 6,8-8,3 pontra, a radikális baloldali Lázadó Franciaország (LFI) támogatói pedig jelöltjük, Jean-Luc Mélenchon munkásságát 6,2-8,0 pontra minősítik.

Az Ipsos igazgatója úgy vélte, a vezető politikusoknak nehéz elnyerniük a pártcsaládjuk bizalmát. Mint az intézet közvélemény-kutatása kimutatta: ez a helyzet Bruno Retailleau-val, a jobboldali Köztársaságiak (LR) potenciális jelöltjével (4,4-4,8 p), Anne Hidalgóval a Szocialista Pártban (PS, 4,9-5,3 pont) és Yannick Jadot-val a Zöldek (EELV, 5,5-6,8) körében.

Brice Teinturier hangsúlyozta: Marine Le Pen az a potenciális jelölt, aki a franciák szemében a legtöbb változást kívánja megvalósítani (4,9 pont) és megérti az emberek problémáit, az elnöki tekintélyt illetően viszont Le Pent megelőzi Macron. Az elemző megjegyezte:

a felmérések szerint gyakorló államfőként Macron tűnik alkalmasabb elnöknek (5,0 pont), ő nyújtja a megkérdezettek szerint a legjobb képet Franciaországról külföldön (4,8) és még mindig változtatni akar a dolgokon (4,3), bár nehezen érti meg a franciákat (3,2) és ő is ad aggodalomra okot (4,9).

Az Ipsos vezetője arra a következtetésre jutott, hogy - a franciákat jelenleg leginkább aggasztó koronavírus-járvány miatt is - 2022-ben a lehetséges elnökjelöltek kevés lelkesedést váltanak ki. Teinturier alacsonynak ítélte a várható választási részvételt, s úgy vélte, hogy Emmanuel Macron és Marine Le Pen lesz a két esélyes.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!