2020. december 18., 15:48

Florin Cîțu lehet a román miniszterelnök

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR–PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőinek sikerült pénteken elvi megállapodásra jutniuk a kormányalakításról – nyilatkozták a tárgyalásokon részt vevő személyek a Hotnews.ro portálnak. 

Florin Cîțu
Fotó: kronikaonline.ro
Florin Cîțu miniszterelnök-jelölt

A Krónika című portál kiszivárgott információkra hivatkozva azt írta:

a felek egyetértettek abban, hogy Florin Cîțu legyen a kormányfő, Ludovic Orban pedig a képviselőház elnöke."

Miután az USR–PLUS lemondott az alsóház vezetéséről, úgy tűnik, hogy eggyel több pozíciót kap majd a kormányban, amelynek szerkezetéről folytatódnak az egyeztetések.

A Hotnews által idézett források szerint a PNL-nek 8, az USR-nek 7, az RMDSZ-nek pedig 3 tárca jutna, Dan Barna és Kelemen Hunor pedig miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapna.

Közben a távirati irodát Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke arról tájékoztatta:

az RMDSZ a PNL-lel lépett koalícióra a marosvásárhelyi városi és a Maros megyei önkormányzati testületben."

Ennek megfelelően a Maros Megyei Tanácsban az RMDSZ-es Kovács Mihály Leventét és a nemzeti liberális Ovidiu Georgescut választották csütörtökön alelnököknek, a marosvásárhelyi helyi tanács pedig az RMDSZ-es Portik Vilmost és a PNL-es Alexandru Györgyöt választotta az alpolgármesteri tisztségekbe csütörtökön.

Kovács Mihály Levente elmondta: az elmúlt ciklusban az RMDSZ mind a megyében, mind a városban a Szociáldemokrata Párttal (PSD) volt koalícióban. Most azonban mindkét önkormányzati testületben csak egy szavazata hiányzott a többséghez a szövetségnek, és kézenfekvő volt, hogy a második legnagyobb frakcióval rendelkező párttal szövetkezzenek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.