Feszültség alakult ki Portlandben egy fekete férfi halála után

2020. október 31., 13:55
ma7 | MTI

Feszültség alakult ki és tiltakozó felvonulást tartottak helyi idő szerint péntek éjjel az Egyesült Államok nyugati partvidékén, az Oregon állambeli Portlandben, miután rendőrök intézkedés közben lelőttek egy fekete férfit.

Kevin E. Peterson Jr.
Fotó: The Columbian/AP
Kevin E. Peterson Jr. emlékére gyertyát gyújtottak

Chuck Atkins, a Clark megyei seriff tájékoztatása szerint a rendőrök kábítószer árusításával gyanúsított férfit akartak elfogni egy motel parkolójában helyi idő szerint csütörtök este hat óra körül. A közlés szerint a gyanúsított gyalog menekült a rendőrök elől, majd egy bank parkolójában hirtelen fegyvert fogott rájuk. Ezután az üldözésben részt vevő mindhárom rendőr rálőtt a gyanúsítottra, aki életét vesztette. A gyanúsítottnál töltött fegyvert találtak, de egyelőre nem világos, pontosan mi történt közvetlenül a rendőrök által leadott lövések előtt. A rendőrség közlése szerint a férfi rájuk lőtt.

A helyi fekete közösség szerint az áldozat a 21 éves Kevin E. Peterson Jr., akire péntek éjjel virrasztással emlékeztek Vancouverben. A Washington állambeli kisvárost a Columbia folyó választja el Oregon állam legnépesebb városától, Portlandtől.

A virrasztás helyszíne közelében szélsőséges bal- és jobboldali tüntetők néztek farkasszemet, válogatott szidalmakat zúdítva egymásra. Később egy több száz fős csoport vonult végig Vancouver belvárosán, kirakatüvegeket zúztak be, és zászlókat égettek el. A közösségi médiába feltöltött videofelvételeken látni lehetett, hogy rohamrendőrök felsorakoztak egy épület előtt, és figyelmeztették a tüntetőket hogy aki a szövetségi állam tulajdonát képező területre lép, azt letartóztatják.

Helyszíni beszámolók szerint két lövés is dördült, de senki sem sérült meg. Legalább egy tiltakozót őrizetbe vettek.

Legutóbb szerdán Pennsylvania legnagyobb városában, Philadelphiában rendeltek el éjszakai kijárási tilalmat az erőszak elharapódzása miatt. A várost eluralták a rablások, a fosztogatások és a gyújtogatások, miután rendőrök lelőttek egy késsel hadonászó és a felszólítás ellenére is feléjük közelítő afroamerikai fiatal férfit.

Donald Trump amerikai elnök a rend és a törvényesség helyreállítását sürgette, és felajánlotta a városnak a szövetségi kormány segítségét. Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolf szintén segítséget ajánlott a városnak, és mozgósította a Nemzeti Gárdát, hogy nyújtson segítséget a rendfenntartó erőknek.