2020. október 5., 16:02

Ferenc pápa bizottságot hozott létre Vatikán Állam bizalmas pénzügyeinek felügyeletére

Felügyeletet hozott létre Ferenc pápa a Szentszék és Vatikán Állam bizalmas gazdasági és pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére és az azokkal kapcsolatos információk védelmére - közölte a Vatikán hétfőn.

Pénzügyek-Vatikán
Fotó: ma7
Ferenc pápa őket bízta meg a Vatikán pénzügyeinek ellenőrzésével: (balról) Kevin Farell, Filippo Iannone, Nunzio Galantino, Juan Antonio Guerrero Alves és Fernando Vérgez Alzaga. A jobb sarokban a lebukott Angelo Becciu bíboros

A pápa a bizottság elnökének Kevin Farell bíborost nevezte ki, aki a Világiak, a Család és az Élet kongregáció prefektusa is egyben, valamint bíboros kamarás (kamerlengo), akinek feladata a Szentszék vagyonának kezelése, elsősorban abban az időszakban, amikor a pápai hivatal betöltetlen.

Az új bizottság titkára Filippo Iannone érsek lett. Az ötfős bizottság tagjai között van még Fernando Vérgez Alzaga, a vatikánvárosi Kormányzóság főtitkára, Nunzio Galantino, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) elnöke és Juan Antonio Guerrero Alves, a Gazdasági Titkárság vezetője.

A bizottság megalakítását az idén júniusban hatályba lépett vatikáni gazdasági szabályzat írta elő olyan felügyelő szervet szorgalmazva, amely ellenőrzi a Szentszék gazdasági-pénzügyi tevékenységét, mindenekelőtt a pápai állammal kötött szerződéseket. A bizottság feladatának számít annak meghatározása is, hogy mely tranzakciók számítanak bizalmas, védett információnak.

A szentszéki államtitkárság, a Vatikánváros Kormányzósága és más hivatalok által kötött nemzetközi szerződésekről, valamint beszerzésekről, finanszírozásokról, banki átutalásokról van szó.

A felügyelet létrehozása Angelo Becciu bíboros szeptember 24-én bejelentett lemondását követi. A volt bíborossal szemben a vatikáni és az olasz ügyészség is vizsgálatot indított több, a szentszéki államtitkárság nevében folytatott nemzetközi ingatlanvásárlási ügylet miatt, amelyek az olasz sajtó számításai szerint legalább félmilliárd eurós hiányt okoztak a pápai állam kasszáinak. A vatikáni hivatalokat képviselő volt bíboros és üzleti társainak tranzakciói - mint utólag kiderült - éveken át ellenőrzés nélkül zajlottak, és az utóbbi hetekben széles sajtónyilvánosságot kaptak.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.