cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. január 17., 13:52

Felelősséget vállalt a vietnami elnök, lemondott

Benyújtotta lemondását Nguyen Xuan Phuc vietnami elnök, miután a kormányzó Vietnami Kommunista Párt felelősnek találta őt a vezetése alá tartozó számos tisztségviselő által elkövetett jogsértésekért - közölte kedden az délkelet-ázsiai ország hivatalos hírügynöksége.

Nguyen Xuan Phuc, Vietnam
Archív felvétel
Fotó: flickr.com

A 68 éves korábbi kormányfő kevesebb mint két évig töltötte be a Vietnamban nagyrészt protokolláris feladatokkal járó államfői tisztséget.

Phuc „a párt és a nép előtt viselt felelősségének teljes tudatában” kérvényezte nyugdíjazását és felmentését minden hivatali tisztség alól

- jelentette a párt központi bizottságának közleményére hivatkozva a vietnami hírügynökség.

Phuc várható lemondásáról akkor kezdődött spekuláció, amikor az év elején elmozdították posztjáról azt a két politikust, akik miniszterelnöksége idején a helyettesei voltak..

Az elnök lemondását a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Más kommunista pártállamoktól eltérően Vietnamnak nincs egy személyben legfőbb vezetője.

A hatalomgyakorlás négy „pilléren” nyugszik; a pártfőtitkár, az elnök, a miniszterelnök és a parlament elnöke irányítja az országot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.