lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2021. május 13., 17:10

Felcserélhetők lesznek egyes vakcinák?

Hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, levertség, láz: gyakrabban jelentkeznek ezek a mellékhatások, ha az AstraZeneca és a Pfizer–BioNTech vakcináját kombinálva adják be – derült ki az Oxfordi Egyetem vizsgálatából.

Cserebere vakcina
Vakcinacserebere
Fotó: unsplash.com

Az előzetes eredményekből úgy tűnik, hogy az effajta következmények is csak rövid ideig tartanak, más biztonsági aggály pedig nem merült fel.

Azt egyelőre még nem állapították meg biztosan, hogy a védettséget hogyan befolyásolta a kísérlet. Úgy tűnik, hogy jelentős különbség nincs aközött sem, hogy valaki az AstraZeneca vagy a Pfizer vakcinát kapja először. Az Oxfordi Egyetem februárban indult vizsgálatában 830, 50 év feletti felnőtt bevonásával arra keresi a választ, hogy mi történik, ha a kétfajta oltóanyagot felcserélik az ismétlő dózisnál. A kutatók azt vizsgálják, hogy a vakcinák kombinálása javíthat-e a hatékonyságon, a védettség időtartamán vagy egyáltalán felcserélhetők-e a szerek, ha például hiány van valamelyikből.

Mint arra a BBC is emlékeztet, a felcserélhetőség ötlete már például Kanadában is felmerült, miután bizonytalanná vált, hogy az AstraZeneca tudja-e teljesíteni szállítási vállalásait. Sőt a legfőbb kínai járványügyi szakember is felvetette, hogy kísérletezni kellene különféle gyártású és technológián alapuló oltóanyagok mixelésével. Az Oxfordi Egyetem azonban az első a világon, amely tudományosan is vizsgálja a lehetőséget.

Áprilisban pedig újabb tesztet indítottak, a Moderna és a Novavax vakcináival.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.