2021. szeptember 11., 08:54

Fél évvel újra meghosszabbították a Krím bekebelezésével kapcsolatos szankciókat

Az Európai Unió Tanácsa 15. alkalommal újra meghosszabbította hat hónappal a Krím-félsziget orosz bekebelezése után az Ukrajna területi integritásának megsértése miatt elfogadott szankciókat. Tájékoztat az Európai Unió Tanácsának honlapján közzétett sajtóközlemény.

Fotó: unsplash.com
A Krím.
Az EU Tanácsa úgy határozott, hogy további hat hónappal 2022. március 15-éig meghosszabbítja a szankciókat azokkal szemben, akik felelősek Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért”

– áll a közleményben.

A szankciók listáján 177 személy neve szerepel, köztük a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság magas rangú képviselőivel és 48 jogi személlyel. Az uniós csatlakozás tilalma, a vagyonuk befagyasztása és az uniós bankrendszerhez való hozzáférés megtagadása vonatkozik rájuk. Ezenkívül az európai vállalatok sem léphetnek kapcsolatba a feketelistán szereplő személyekkel és szervezetekkel.

A korlátozó intézkedéseket először 2014. március 17-én vezették be, válaszul arra, hogy Oroszország megszállta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, amivel az EU szerint megsértette a nemzetközi jogot.

A szankcionált személyek és szervezetek listáját az EU Tanácsa folyamatosan felülvizsgálja, és rendszeresen megújítja. A 27 uniós tagállam utoljára idén márciusban hosszabbította meg ezeket a szankciókat.

Az EU a szankciók eltörlését vagy enyhítését az úgynevezett minszki megállapodások végrehajtásának előrehaladásától tette függővé. Ezek alapján például a donbasi harcoló feleknek feltétel nélküli tűzszünetet kell kötniük, és a nehézfegyvereket ki kell vonniuk a frontvonalból.

 

Megosztás
Címkék