2021. október 15., 17:40

Fekete hétvégére, zavargásokra készül Olaszország

Fekete hétvégére készül Olaszország – olvasható az olasz újságok címlapjain. Az elmúlt hetek zavargásainak felerősödésére számít az olasz kormány az október 15-től életbe lépő zöldkártya-kötelezettség miatt.

Aki nem igazol igazolatlan marad
Fotó: TASR
Zöldkártya-kötelezettség

A koronavírussal szembeni védettségi igazoló okmány felmutatása kötelező az állami és magánszektor minden munkatársának. Mario Draghi kormányfő bejelentette: továbbra is kitart a szigorú oltási kampány mellett, a vakcina jelenti az egyedüli megoldást a világjárvány legyőzésére.

A zöldkártya felmutatása azonban számos munkavállalót válaszút elé állít. A vakcina felvételében bizonytalankodók, vagy az oltást elutasítók 48 óránként készített negatív teszt birtokában folytathatják a munkavégzést, ellenkező esetben távolmaradásuk igazolatlan hiányzásnak minősül.

A 3,8 millió vakcinázatlan munkaerő kiesése vagy azonnali pótlása nehézségeket jelenthet. Fennakadások várhatók a tömegközlekedésben a több ezer gépjárművezető hiánya miatt. A közbiztonság romlására számítanak a védelemben nem részesült 18 ezer rendőrségi alkalmazott távolmaradása miatt.

Az európai csomópontnak számító trieszti és genovai kikötők többnapos munkaszünetet hirdettek arra az esetre, ha a kormány nem ad haladékot a hónap végéig.

Az idénymunkák és az őszi betakarítási munkálatok is lelassulhatnak a termőföldeken dolgozó százezres munkaerő hiánya miatt. Akadozhat az áruszállítás és elosztás, előfordulhat, hogy hiányos polcok fogadják a bevásárlóközpontban a fogyasztókat, vagy üzemanyaghiány lép fel – feltételezik az országos napilapok.

Országszerte bejelentett tüntetések lesznek a hétvégén, a rendfenntartó erők a múlt szombatihoz hasonló atrocitások elkerülésére rendkívüli rendőrségi készenléttel várják a hátralévő napokat.

A római prefektúra a történelmi belváros helyett a Circus Maximus jelképes helyszínen adott engedélyt a „no vax” mozgalmak péntek délutáni demonstrációjára. A Lateráni bazilika előtti téren felállított színpadon szólalnak fel a tüntetők szombaton, de be nem jelentett spontán megmozdulásokkal is számolnak a hatóságok.

Genovában pénteken több helyszínen feszültség alakult ki az autópályán, a forgalom feltartóztatására tettek kísérletet a tiltakozók.

A kormány tagjaiban felmerült annak lehetősége, hogy az antigén tesztek határidejét 48 óráról 72 órára emeljék, valamint a Covid-tesztek állami finanszírozását kérelmezték a szakszervezetek. Komoly kihívást jelent a 3,8 millió vakcinázatlan személy 48 óránkénti tesztelése, mely napi egymillió mintavételt igényelne. A Covid-tesztek ára csökkent, számos gyógyszertárban decemberig telítődtek a foglalások.

Megosztás
Címkék