2023. március 3., 13:37

Fehéroroszországban tíz év börtönre ítélték Alesz Bjaljacki Nobel-békedíjas emberi jogi aktivistát

Tíz év börtönre ítélte pénteken Fehéroroszországban egy minszki kerületi bíróság Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát, a 2022-es Nobel-békedíj egyik kitüntetettjét.

Nobel-díjasként börtönben?
Alesz Bjaljacki
Fotó: Wikipédia

Bjaljacki alapította a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezetet, amely jogi és pénzügyi segítséget nyújtott a tüntetőknek a 2020-as fehéroroszországi zavargások idején. Most tüntetések finanszírozása és adócsalás miatt ítélték el.

A demokráciapárti aktivista szerint politikai okokból üldözik.

Jogvédő csoportok szerint Fehéroroszországban mintegy 1500 politikai fogoly van. Sokukat a 2020-as tüntetések leverése után tartóztatták le, amelyek azután törtek ki, hogy Aljakszandr Lukasenka ismét megnyerte az elnökválasztást, az ellenzék szerint csalással.

A bíróság továbbá a Vjaszna képviselőit, Valjancin Sztefanovicsot és Uladzimir Labkovicsot, akik Bjaljackival együtt vettek részt a tárgyaláson, 9, illetve 7 évre ítélte, amit büntetőtelepen kell letölteniük.

A Fehéroroszországon kívül tartózkodó Dmitrij Szalavjovot külön eljárásban 8 év börtönre ítélték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.