2024. január 30., 08:13

Fehér Ház: az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal

Az Egyesült Államok nem készül háborúra Irán ellen - közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn, reagálva az amerikai katonák halálával járó dróntámadásra, amelyet a feltételezések szerint egy Irán támogatását élvező iraki radikális fegyveres csoport követett el.

A Tower 22 bázis
A Tower 22 bázis
Fotó: thedrive.com

John Kirby az elnöki hivatal napi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy terveznek-e Irán területén katonai válaszcsapást, úgy fogalmazott, hogy "nem keressük a háborút Iránnal és nem keresünk katonai jellegű konfliktust a rezsimmel". Azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem akar eszkalációt, de tisztában van azzal, hogy a hétvégi támadás a helyzetet elmérgesítő hatással járt, ami választ kíván.

Az illetékes ugyanakkor kijelentette, nem kívánja megelőzni az elnök erről szóló döntését. Az Egyesült Államok megvizsgálja a szóba jöhető lehetőségeket, és megfelelő válaszokat fog adni - jelentette ki a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője.

A Fehér Ház hétfőn azt közölte, hogy a jordániai-szíriai határvidéken amerikai katonai bázist ért dróntámadás következményeiről Joe Biden elnök hétfőn hivatalában tárgyalt Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, Liz Sherwood Randall belbiztonsági tanácsadóval, valamint Avril Haines-szel, az amerikai hírszerző szervezeteket tömörítő Nemzeti Hírszerzés igazgatójával.

A három amerikai katona halálával és több mint 40 sebesülttel járó hétvégi támadás nyomán hétfőn éles hangon sürgetett határozott válaszokat Michael Waltz, a képviselőház külügyi és védelmi bizottságának republikánus tagja, aki úgy fogalmazott, hogy az "amerikai katonák vére az adminisztráció kezén szárad".

A politikus azt állította, hogy a Fehér Ház által megfogalmazott mondatok azt az üzenetet küldik Iránnak, hogy ilyen eseteket "megúszhat", és úgy vélte, hogy az adminisztráció az eszkalációtól való félelmében gyakorlatilag maga idézi elő a közel-keleti helyzet eszkalálódását.

Amerikai illetékesek hétfőn több amerikai médiumot arról tájékoztattak, hogy a három amerikai katona halálát okozó ellenséges drón azért tudott becsapódni a Jordánia északkeleti részén működő katonai bázison, mert azzal egy időben egy amerikai drón visszatérését várták.

A közlés szerint a Tower 22 nevű helyőrség légvédelme azért nem lépett működésbe, mert az ellenséges eszköz szinte egyszerre jelent meg egy saját drónnal, ami "zavart" okozott a személyzet körében.

Szintén a sajtóban közölt, katonai illetékesektől származó tájékoztatás szerint a támadó eszközt Irakból indították útnak Irán által támogatott síita fegyveresek. Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn tagadta, hogy az országnak köze lenne a támadáshoz, és hogy Teheránból adnának utasításokat az amerikai erőket támadó iraki és szíriai radikális fegyveres csoportok számára.

A Tower 22 helyőrség ellen végrehajtott támadásban a három amerikai halálos áldozat mellett több mint 40 katona szenvedett sebesüléseket, akik közül 9-et légi úton a németországi Landstuhl katonai kórházába szállítottak át, mindegyiküket stabil állapotban.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.