cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 26., 09:46

Fegyveresek támadtak egy pakisztáni haditengerészeti bázisra, halottak

Iszlamista fegyveresek támadtak egy haditengerészeti légi támaszpontra Pakisztán délnyugati részén, a tűzpárbajban az öt támadón kívül legalább egy katona is életét vesztette - közölték a helyi hatóságok kedden.

Pakisztán
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

A hétfői támadás elkövetőjeként a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg (BLA) nevű beludzs szakadár szervezet jelentkezett.

A délnyugat-pakisztáni Turbat támaszpont elleni hétfői merénylet a beludzs szakadár fegyveresek második, katonai létesítmény ellen végrehajtott támadása egy hét leforgása alatt.

"Óriási veszteségtől menekültünk meg" - írta közleményben Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök hivatala a támadás visszaveréséről.

A pakisztáni haditengerészet szóvivője megerősítette: a biztonsági erők végeztek a bázisra betörni próbáló támadókkal.

A hadsereg közleményben tájékoztatott arról, hogy a félkatonai egység egyik katonája is életét vesztette a tűzpárbaj során.

A pakisztáni biztonsági erők az elmúlt héten Gvádarnál a beludzs fegyveresek támadásának visszaveréséről számoltak be, amely során két katona és hat fegyveres támadó vesztette életét.

A beludzs fegyveresek a közelmúltban több pakisztáni-kínai érdekeltség elleni támadásban is részt vettek.
Kína számos befektetésben érintett az Afganisztánnal és Iránnal határos, ásványi anyagokban gazdag Beludzsisztán területén. Ide tartozik Gvádar kikötőjének fejlesztése is, amely az évtizedek óta tartó szeparatista felkelés közepette zajlik.

A haditengerészeti bázis fontos szerepet tölt be a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) nevű gazdaságfejlesztési terv megvalósításában, amelyhez Kína több mint 50 milliárd dollárral (180 ezer milliárd forint) társul. A terv, amelyben Kína nyugati részét akarják összekötni Pakisztánon át az Indiai-tengerrel, az Új Selyemút néven is ismert nagyszabású kínai kezdeményezés része. Ennek célja az Ázsia, Európa és Afrika közötti kereskedelmi kapcsolatok javítása, kikötők, vasutak, repülőterek és ipari parkok építése révén.

A Kína által finanszírozott projektek gyakran erős ellenérzést váltanak ki Pakisztánban, különösen a beludzs szakadárok körében, mert ők úgy vélik, hogy ezek hasznából a helyi lakosság egyáltalán nem részesül, az alkalmazottak nagy része ugyanis kínai.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.