2023. május 7., 18:51

Ezrek menekültek el a Kanadában tomboló erdőtüzek elől

Ezrek voltak kénytelenek elmenekülni a Kanadában tomboló erdőtüzek elől, Alberta tartományban helyi idő szerint szombat este szükségállapotot rendeltek el.

Száz számra ég
Fotó: Twitter

A rendkívüli jogrend egyebek között lehetővé teszi a szövetségi kormányzati eszközök mozgósítását a lángokkal szembeni küzdelemben. Danielle Smith tartományi miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva "példátlan válságról" beszélt.

A hatóságok közlése szerint vasárnap reggel még 109 erdőtűzről lehetett tudni, amelyek közül 33 fékezhetetlenül tombolt. Csaknem 25 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A tűzoltó és mentőalakulatokra hivatkozó sajtójelentések szerint legkevesebb 20 lakóház és más épület, a többi között egy rendőrőrs vált a lángok martalékává.

A tűzoltók nagy erőkkel, a többi között tűzoltó repülőgépek bevetésével igyekeznek megfékezni a lángokat, amelyek a szárazság miatt gyorsan terjednek. Előrejelzések szerint ráadásul szokatlanul meleg és erősen szeles idő várható a régióban. Hozzávetőleg eddig már 122 ezer hektár erdő égett le.

A kanadai hatóságok szerint január óta több mint 360 erdőtüzet regisztráltak, ami, figyelembe véve, hogy május eleje van, rendkívül magas szám. Legutóbb 2016-ban tomboltak kiterjedt erdőtüzek Albertában, akkor több mint 2400 épület égett le.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.