2021. augusztus 10., 09:40

Ez már nem vicc: Kim Dzsong Un húga is tiltakozik Dél-Korea az USA-val közös hadgyakorlata miatt

Kim Dzsong Un húga ismét felemelte a szavát Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlata ellen.

Kim Jo Dzsong
Fotó: TASR/AP

Növelné a biztonsági fenyegetést az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata a térségben - idézte kedden a KCNA észak-koreai hírügynökség Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húgát. Kim Jo Dzsong, az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője leszögezte: Washington barátságtalan szándékait jelzi a hadgyakorlat, és egyúttal arra ösztönzi Phenjant, hogy tovább dolgozzon önvédelmi elrettentő eszközei fejlesztésén.

Hozzátette: Észak-Korea "árulásnak" tartja Szöul részéről a műveletet, valamint hangsúlyozta azt is, hogy nem születhet tartós béke a Koreai-félszigeten, ameddig az Egyesült Államok ki nem vonja csapatait és fegyvereit Dél-Koreából.

Washington jelenleg mintegy 28 ezer katonát állomásoztat az országban.

Kim Jo Dzsong már augusztus elején óvott egy dél-koreai-amerikai hadgyakorlattól, amely szerinte "árnyékot vetne a Korea-közi kapcsolatok fejlesztésére".

A hadgyakorlatot a tervek szerint a jövő héten kezdik meg, de kedden már elkezdődött ennek előkészítése. Washington és Szöul tagadta, hogy a hadgyakorlatot támadás előkészítésére használná. Az utóbbi években az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai okokra hivatkozva csökkentette egyes hadgyakorlataik volumenét. A két Korea vezetője a tavasz folyamán több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat, és javítják a két ország kapcsolatát.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.