2022. április 24., 21:48

Exit poll: Macron nyert a második fordulóban

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját vasárnap, győzelmet aratva jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen felett - jelentették a France 2 és TF1 közszolgálati televíziók az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések alapján.

Emmanuel Macron
Fotó: TASR/AP

Az Ifop, Elabe, Opinionway és Ipsos közvélemény-kutató cégek felmérései szerint Macront a szavazatok 57,6-58,2 százalékával választották újra, míg Marine Le Pen a szavazatok 41,8-42,4 százalékát tudhatja magáénak.

Az exit pollok hírére üdvrivalgás tört ki az Eiffel-torony lábánál, ahol a hivatalban lévő elnök hívei gyülekeztek.

Marine Le Pen elismerte választási vereségét ugyanakkor azt ígérte, nem hagy fel a küzdelemmel mondván, hogy pártja, a Nemzeti Tömörülés számára a következő megmérettetés a júniusi parlamenti választás lesz.

Még nagyobb erőfeszítéssel fogom munkámat folytatni a franciákért"

- hangsúlyozta.

Az 53 éves politikus kijelentette, hogy a választási eredmény "győzelmet" jelent pártja számára, amely készen áll együttműködni mindazokkal, akik szembe akarnak szállni Macronnal.

Az elnökválasztás első fordulójában harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon jó hírnek értékelte Marine Le Pen választási vereségét az ország egysége szempontjából. Egyben megerősítette szándékát, hogy meg akarja szerezni a miniszterelnöki tisztséget a parlamenti választásokon. Ugyanakkor bírálta Macront, aki szerinte az ötödik francia köztársaság legrosszabb választási eredményével vált elnökké.

Nem szavazók és tartózkodók tengerének hullámain lovagol"

 - hangoztatta.

Időközben több európai politikus is gratulált Macronnak az újraválasztásához.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-oldalán azt írta:

Bravó Emmanuel". "Ezekben a mozgalmas időkben megingathatatlan Európára és egy több szuverenitással rendelkező és stratégiailag jelentősebb Európai Unió iránt elkötelezett Franciaországra van szükség".

Alexander De Croo belga, Mark Rutte holland, Mario
Draghi olasz és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökök, illetve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is sorra gratuláltak Emmanuel Macronnak.

Örülök, hogy folytathatjuk jó együttműködésünket. Közösen fogjuk előrébb vinni Franciaországot és Európát"

 - írta von der Leyen a mikroblogján.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.