2019. december 21., 16:20

Évszázadok óta először nem lesz karácsonyi mise a Notre-Dame-ban

Több mint két évszázada idén először nem lesz éjféli mise a párizsi Notre-Dame székesegyházban, ahol még a két világháború idején sem maradt el a karácsonyi szertartás.

Notre-Dame
Fotó: TASR / AP

A székesegyház rektora, híres Szűzanya szobra, szertartásai és karácsonyi ünnepei a helyreállítási munkák idejére egy másik gótikus templomba, a másfél kilométernyire, a Louvre téren álló Saint-Germain l'Auxerrois-ba költöztek, és ott is maradnak.

Az április 15-ei tűz után - amelyben leégett a székesegyház tetőzete, huszártornya és a két harangtorony is kis híján a lángok martaléka lett - lassan halad az újjáépítés.

A francia forradalom óta most először nem lesz éjféli mise

 - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Patrick Chauvet, a székesegyház rektora.

Még az első világháború vérengzése közepette is volt mise,

mert itt voltak a kanonokok, és a kanonoknak valahol misézni kell” - mondta a rektor.

A második világháború idején, amikor Párizs náci megszállás alatt volt, „nem volt gond”. A kanonok elmondta, hogy ismeretei szerint 1789 után egy ideig a Notre-Dame karácsonykor zárva volt, mert a katolikusellenes francia forradalmárok az „ész templomává” változtatták a székesegyházat.

A Saint-Germain l'Auxerrois-ban töltendő idei karácsonyi száműzetés történelmi pillanat lesz.

A székesegyház vezetőinek választása azért esett a Saint-Germain l'Auxerrois-ra, mert közel van a Notre-Dame-hoz, így a székesegyház közelében lakó papok könnyen megközelíthetik. A templomnak magának is jeles történelme van. Ez volt valaha a közeli Louvre-ban lakó uralkodók királyi temploma. Szeptember óta ez a templom fogadja a Notre-Dame nyáját.

A költözés ellenére fizikailag a Notre-Dame továbbra is Párizs katedrálisa, püspöki székhelye marad.

A december 24-i éjféli misét Patrick Chauvet mutatja be a híveknek.

A Saint-Germain l'Auxerrois-ban kiállítják a székesegyház ikonikus szobrát, a Párizsi Szűzanyát, amelyről egyesek szerint a Notre-Dame a nevét kapta.

„Ez csodálatos Szűzanya. Hogy miért? A tűzvészben a székesegyház boltozata teljesen összeomlott, mindenütt kövek hevertek, de a Szűzanya megmenekült. A fejére is omolhatott volna a boltozat, és teljesen megsemmisülhetett volna” - mondta a rektor.

November óta sikerült megtisztítani a székesegyház homlokzatát a szennytől.

A turisták az ünnepek alatt ismét gyönyörködhetnek a közeli hidakról a megvilágított vízköpők és szobrok szépségében, de az előkert továbbra is zárva tart.

A székesegyház évi mintegy ezer miséjén fellépő, 6 és 30 év közötti, 160 tagú kórus szintén fedél nélkül maradt a tűzvész miatt. A kórus több részre oszlott, különböző részei párizsi templomokban, így a Saint-Eustache-ban és a Saint-Sulpice-ben, valamint az elővárosokban énekelnek, szenteste különböző rendezvényeken, így a Saint-Germain l'Auxerrois-ban tartott éjféli misén lépnek fel.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.