Európának újra lábra kell állnia, véli Matovič

2020. október 2., 20:58
ma7 | TASR

A világjárvány felrázta Szlovákiát és egész Európát, és rávilágított arra, hogy az EU-nak egységes piacra van szüksége – jelentette ki brüsszeli sajtóértekezletén Igor Matovič (OľaNO) kormányfő, aki az uniós vezetők rendkívüli csúcsértekezletén vesz részt.

Igor Matovič
Fotó: TASR
A koronavírus-válság mintha felrázott volna bennünket abból meggyőződésünkből, hogy minden rendben. Elég volt egy válság, egy vírus, hogy rájöjjünk, baj van. Egyszeriben Kína küld nekünk repülőkel maszkokat, mi pedig képtelenek vagyunk megegyezni. Egyszeriben rádöbbenünk, hogy válsághelyzetben más országra vagyunk ráutalva, amely egyébként egyáltalán nem küldene nekünk maszkokat, ha ott is rossz lenne a helyzet”

- mutatott rá Matovič.

Hozzátette, ebben az egészben a maszkok kérdése a legkisebb. „Egyetértettünk abban, és azt hiszen, ez fontos, hogy Európa elég erős, de a történelmünkből nem élünk meg, nem élünk meg abból, hogy könyveket írtak tele arról, hogy mi vagyunk a demokrácia bölcsője” - hangsúlyozta a kormányfő.

Szerinte Európának újra lábra kell állnia, főleg gazdasági és egészségügyi téren, és ez nemcsak az egészségügyi védőeszközökre, a maszkokra vonatkozik, hanem a vírus elleni vakcinára és a gyorstesztekre is.

„Technológiai szempontból sem lehetünk Kína vagy az USA rabszolgája. Európa többre képes. Régóta az a véleményem, hogy védelmi téren is a saját lábára kell állnia. Nem szabad arra számítanunk, hogy ha majd baj lesz, a nagy testvér az Atlanti-óceán túlsó partján megvéd minket” - mondta Matovič.

Hozzátette, a stratégiai területeken való függetlenség kérdésében nem eshetünk az egyik végletből a másikba.

Azt hittük, minden rendben, amíg a COVID-19 fel nem nyitotta a szemünket. Nyitott határok, közös vámpolitika, szabad piac, nincsenek korlátok. Másrészt, ha ezt túlzásba visszük, az protekcionizmushoz vezethet”

- jelentette ki a szlovák kormányfő, és hozzátette, hogy az európai vezetőknek muszáj valamilyen észszerű kompromisszumot találniuk.

Kövesse facebook oldalunkat is!