lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2021. június 7., 20:11

Európai Számvevőszék: a Frontex nem nyújtott elég segítséget az uniós tagállamoknak a külső határok védelméhez

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) nem nyújtott elég támogatást az uniós tagállamoknak és a schengeni társult országoknak az Európai Unió külső határainak védelméhez - állapította meg hétfőn közzétett jelentésében az luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék (ECA).

migráció
Migránsok kelnek át a török-görög határon.
Fotó: TASR/AP

A számvevők arról számoltak be, hogy a Frontex által nyújtott támogatás nem kellően eredményes az illegális migráció és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemben, annak ellenére, hogy évi költségvetése 2020-ig - valamivel több mint egy évtized alatt - 24-szeresére, azaz 460 millió euróra bővült.

Az ECA megállapította azt is, hogy a Frontex, bár beszámol tevékenységeiről,  hatásukat ritkán elemzi, és műveleteinek tényleges költségéről sem tájékoztat. Az uniós testület szerint a Frontex információcserét szolgáló kerete kidolgozatlan, és a szervezet nem minden esetben támaszkodhat jó minőségű adatokra.

A Frontex 2004-ben jött létre azzal a céllal, hogy a nemzeti hatóságokkal közösen kezelje az uniós határokon jelentkező olyan problémákat, mint a terrorizmus, az emberkereskedelem és a migránsok csempészése. Feladatköre a létrehozása óta fokozatosan bővült. 2019-ben az ügynökség még szélesebb körű küldetést kapott az illegális migráció visszaszorítása végett, amelynek teljesítéséhez 2027-ig költségvetése akár évi 900 millió euróra is bővülhet. A számvevők véleménye szerint a Frontex eddig nem teljesítette eredményesen megbízatását, így kétségbe vonható hogy új, 2019-ben megfogalmazott feladatait képes lesz-e sikeresen végrehajtani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.