EU-csúcs - Von der Leyen: el kell fogadni az uniós csúcson elhatározott forráscsökkentéseket

2020. július 23., 12:31
ma7 | MTI

Az uniós csúcson elfogadott költségvetési kompromisszum elfogadása mellett érvelt Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke az Európai Parlamentben csütörtökön.

Ursula von der Leyen
Fotó: TASR / AP

El kell fogadni a tagországok vezetőinek megállapodását, így a benne foglalt forráscsökkentéseket is. Ez utóbbi "olyan keserű pirula, amelyet le kell nyelnünk" - jelentette ki a politikus.

Az Európai Tanács ülésén született egyezség "fényt ad az unió jövőjének, de árnyékot is vet," mivel a koronavírus-járvány következményei miatt szükségessé vált ambiciózus helyreállítási alap "karcsúbb" hétéves költségvetést eredményezett, amelyben nem lehetett olyan területeken kellőképpen növelni a forrásokat, mint az egészségügy vagy a kutatás - tette hozzá.

Von der Leyen a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról  elmondta, hogy az a tagállami beruházásokat és reformokat segíti majd elő, amelyek végrehajtásában az EU-nak is kulcsszerepe lesz.

A források odaítélésének teljes átláthatóságára van szükség, hogy a pénz oda menjen, ahol a legnagyobb szükség van rá - mondta. Hozzátette, hogy "a jogállamiság nemcsak közös, hanem kötelező érték az EU-ban", így a brüsszeli bizottság védeni fogja azt az unió pénzügyi érdekeivel együtt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a plénum előtt kijelentette: az EU-n belüli kölcsönös bizalom és szilárd összetartás jele, hogy a tagországi vezetők megállapodásra jutottak.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!