2020. október 2., 13:43

EU-csúcs: Törökország szerint az Európai Tanács döntéseinek sok eleme elrugaszkodott a valóságtól

A török külügyminisztérium szerint az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozóján Törökországgal kapcsolatban hozott csütörtöki döntések - azzal együtt, hogy tartalmaznak néhány pozitív elemet - sok helyen elrugaszkodottak a valóságtól.

Törökország helyhatósági választások
Fotó: TASR/AP

A tárca pénteki közleményében úgy vélte: a szöveg jól példázza, hogy Görögország és Ciprus miként "ejtette foglyul" az EU-török kapcsolatokat, miközben némely EU-tagállam fejleszteni akarja viszonyát Törökországgal.

A minisztérium a pozitívumok közül kiemelte, hogy az uniós szöveg felidézte a török-görög tengerjogi tárgyalások újrakezdéséről szóló megállapodást. Ugyanakkor rámutattak: az, hogy a dokumentum továbbra sem említette a kettéosztott Ciprus török lakosságát, valamint a szigetország körüli szénhidrogén-forrásokból származó bevételnek a sziget görög és török lakossága közötti igazságos szétosztását, azt mutatja, hogy az EU fenntartja a ciprusi törököket semmibe vevő mentalitását.

A tárca jelezte: Ciprus ügyének rendezésééig a szigetország görög vezetésének tárgyalópartnere nem Törökország, hanem a kizárólag Ankara által elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság.

"Szó sem lehet róla", hogy Törökország egy olyan Ciprussal tárgyaljon a tengeri határokról, amely nem képviseli a sziget török lakosságát - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az EU-nak ezért nem Törökországot kell párbeszédre felszólítania, hanem Ciprus görög vezetését, hogy egyeztessen a ciprusi törökökkel.

A minisztérium szorgalmazta: a ciprusi görög és török felet mihamarabb tárgyalóasztalhoz kell ültetni annak érdekében, hogy a külön-külön folytatott tengeri vizsgálataikat összehangolják és egy olyan együttműködési mechanizmust hozzanak létre, amely magában foglalja a bevételek igazságos szétosztását.

Amíg ez nincs biztosítva, az Észak-ciprusi Török Köztársaság Törökország közvetítésével folytatni fogja kutatási tevékenységét - szögezte le a tárca.

Egyúttal aláhúzták: nem konstruktív Brüsszel részéről Ankarával szemben a "szankciós nyelvezet" alkalmazásának fenntartása, valamint azon lépések illegálisnak minősítése, amelyekkel Törökország saját és a ciprusi török lakosság jogait védi. Az EU-nak meg kéne már értenie, hogy ezzel a nyelvezettel "nem jut sehova" - fogalmaztak.

"Törökország az unióval folytatott kapcsolatait a teljes jogú tagságot szem előtt tartva, minden területen, a közös érdekek mentén és őszinte keretek között kívánja fejleszteni" - írták. Hozzátették: "immár eljött az ideje annak, hogy a konkrét eredmények érdekében közös lépéseket tegyenek", amelyek a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadását is magában foglalják.

Törökország az EU-tag Ciprussal, valamint az EU- és NATO-tag Görögországgal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Ciprus és Görögország is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

Az Európai Tanács kétnapos, rendkívüli brüsszeli ülésének csütörtöki napján főként a Törökországgal fennálló kapcsolatokra, a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzet áttekintésére fókuszált. Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfi különös figyelmet fordítottak a Törökország és Görögország, illetve Ciprus között kirobbant konfliktusra, valamint az EU-török kapcsolatok áttekintésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.