2021. október 22., 14:11

EU-csúcs: A belga miniszterelnök szerint minden uniós tagállamnak ki kell vennie a részét a migráció kezeléséből

Minden európai uniós tagállamnak ki kell vennie a részét a migráció kezeléséből - mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken, az EU-tagállamok brüsszeli csúcstalálkozójának második napjára érkezve.

Brüsszel
Fotó: TASR/Ap

A kormányfő újságíróknak elmondta, hogy

a déli tagországoknak először is meg kell erősíteniük határaikat, amelyhez az EU további pénzeszközöket fog nyújtani.

Ugyanakkor hozzátette, hogy kollektív szolidaritásra van szükség a kérdés kezelésében.

Nem lehet hagyni, hogy csak néhány ország tegyen erőfeszítéseket a rászorulók befogadására, ahhoz, hogy megoldásokat találjunk, európai szinten kell kötelezettséget vállalni

- jelentette ki De Croo.

Gitanas Nauseda litván elnök a csúcstalálkozóra érkezve azt hangsúlyozta, hogy az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz rezsim migrációs nyomás alá helyezi az EU-t politikai céljai elérése érdekében. Mint mondta,

nagy szükség van az illegális migránsokat visszatartani hivatott, a litván és a fehérorosz határon épülő kerítésre, a válság rövid távú kezelése érdekében.

Nauseda továbbá tiszteletét fejezte ki Angela Merkel távozó német kancellár felé,  aki mint mondta,stabilizáló szerepet töltött be az európai politikában.

Merkel kancellár a legkritikusabb pillanatokban is hatékonyan fel tudott lépni, és segített megoldásokat találni

- mondta.

A német kancellár távozásával kapcsolatban Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a csúcstalálkozóra érkezve elmondta: Angela Merkel "nagy űrt fog maga után hagyni Európában". Bettel "kompromisszumgépként" jellemezte Merkelt, aki véleménye szerint "akkor is talált megoldást, amikor a megegyezés szinte lehetetlennek tűnt."

A luxemburgi kormányfő emellett azt is elmondta, hogy szeretne kevesebb időt eltölteni azzal, hogy

a csúcstalálkozók alkalmával a jogállamiság kérdésével foglalkozzon.

Örülnék, ha kevesebb idő menne el azzal, hogy olyan alapvető kérdésekről tárgyaljunk, mint hogy hogyan működjön Európa. Egyes tagállamok azonban nagyon nehézzé teszik helyzetünket

- jelentette ki.

Arról is beszámolt, hogy a közelmúltban levelet küldött Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek, amelyben arra emlékeztette, hogy az EU egy demokratikus testület, amelyben Lengyelországnak ugyanolyan jogai vannak, mint más tagállamoknak. Megemlítette, hogy levelére nem kapott választ.

A fehérorosz kormány által generált migrációs válsággal kapcsolatban

felhívta a figyelmet Oroszország szerepére, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az uniós válaszintézkedéseknek összhangban kell lenniük az emberi jogokkal.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár felszólította az EU-tagállamokat, hogy támogassák Litvániát a migrációs válság kezelésében. Azt is felvetette, hogy akár falat is lehetne építeni a litván-fehérorosz határon, de mint mondta, ez a megoldás sokak számára nehezen emészthető lenne.

Megosztás
Címkék