Etnikai alapon tesztelné lakosai egy csoportját Olaszország

2021. április 27., 21:00
ma7 | MTI

Elkezdték a legnagyobb, csaknem 22 ezres olaszországi szikh közösség tagjainak tesztelését a koronavírus indiai mutációjának kiszűrésére kedden.

szikh
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

A Rómától hetven kilométerre található Latina városában kezdődött meg a térségben élő és dolgozó szikh közösség tesztelése. Olaszország legnépesebb szikh csoportja tagjainak száma eléri a 22 ezret: évtizedek óta a helyi mezőgazdaságban, gyümölcs-zöldség ültetvényeken dolgoznak. A tesztelést az önkormányzat kezdeményezte a közösség vezetőivel együttműködésben.

A több mint 126 ezres Latina körzetében kedden 83 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, közöttük öten voltak indiaiak. Egyikükön sem azonosították az indiai variánst.

Az ellenőrzést az indokolja, hogy az indiai vírusmutációt már Olaszországban is azonosították, két betegen az északkeleti Veneto tartományban, egy Bassano del Grappában élő indiai férfin és a lányán. Róma április 25-től lezárta az Indiába irányuló és az onnan érkező légiforgalmat. Közben San Marinóban hétfőtől eltörölték az éjszakai kijárási tilalmat, teljesen újranyitott a vendéglátás. Kötelező továbbra is a maszkviselés, valamint a tömörülések elkerülése. A 34 ezres miniállam március elején kezdett el vakcinázni többségében orosz oltóanyaggal.

Szputnyik V-védőoltást közel húszezren kaptak, közöttük az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó erők tagjai és a pedagógusok, valamint a negyven év alattiak oltását is elkezdték. San Marino Pfizer/BioNTech-vakcinát is vásárolt, Izraeltől.

Olaszországban is hétfőn enyhítettek az ősz óta érvényben lévő járványkorlátozásokat az oktatási intézmények, a szabadtéri vendéglátás, a mozik, múzeumok megnyitásával. A kedden végzett több mint 300 ezer koronavírusteszten több mint tízezer új beteget szűrtek ki. A halottak száma egy nap alatt 373 volt a megelőző 301 után, így a halottak száma megközelítette a 120 ezret. Kórházban meg több mint húszezer beteg van, intenzív osztályon 2748-an, akiknek száma az utóbbi huszonnégy órában több mint százzal csökkent.

A beoltottak száma túllépte a 18 milliót, közöttük 5,3 millióan részesültek már második adagban is. A hetven év felettiek több mint hatvan százalékát oltották be.

Kövesse facebook oldalunkat is!