2021. november 8., 15:27

Észak-Macedóniában keresik a megoldást

Bizalmatlansági indítványt fog kezdeményezni a jobboldali ellenzék az észak-macedón kormány ellen, mert az ellenzéki képviselők szerint az ország vezetése Zoran Zaev miniszterelnök lemondását követően elveszítette legitimitását, és már a parlamentben sincs meg a kellő támogatottsága - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál hétfőn.

Aki A-t mond, mondjon B-t is
Hrisztijan Mickoszki és Zoran Zaev
Fotó: TASR/ma7

A beszámoló szerint Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet—Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) elnöke közölte, Zoran Zaev ugyan bejelentette távozását a szociáldemokraták helyhatósági választásokon elért rossz eredményét követően, de hivatalosan még nem nyújtotta be a lemondását. Hozzátette: ha lemond Zoran Zaev, ha nem, meg kell vizsgálni, hogy mely pártok vannak többségben a parlamentben, és azoknak kell kormányt alakítaniuk.

Észak-Macedóniában október 31-én tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a szociáldemokraták elveszítették a főváros polgármesteri posztját, és csak kevés településen tudtak nyerni. Zoran Zaev ezt követően jelentette be lemondását a kormányfői és a pártelnöki posztról. Hozzátette azonban, hogy a lemondása ellenére nem kell előrehozott parlamenti választást tartani, a törvény értelmében ugyanis választások nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki lépjen a távozó kormányfő helyére. A VMRO-DPMNE szerint viszont igenis meg kell kérdezni az embereket, kit szeretnének az ország élén látni, mert az önkormányzati választás eredménye alapján nem a szociáldemokratákat.

Zoran Zaev 2017 óta volt Észak-Macedónia miniszterelnöke, és vezetése alatt nyílt meg a lehetőség az ország előtt az Európai Unióhoz való csatlakozásra, mert kormánya rendezte Görögországgal az évtizedek óta tartó névvitát. Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak, viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak-Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

A tavalyi parlamenti választáson a szociáldemokraták csak egy hajszállal előzték meg jobboldali riválisukat, így a 120 tagú parlamentben 62 képviselőjük lett. Hrisztijan Mickoszki szerint már nem támogatnák ennyien a baloldali kormányt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.