lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. március 13., 08:20

Észak-Korea tengeralattjáróról indított rakétát tesztelt

Észak-Korea tengeralattjáróról indított rakétát tesztelt vasárnap - közölte helyi idő szerint hétfőn reggel a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS).

észak-korea
Fotó: TASR/AP

A tájékoztatás szerint az amerikai és a dél-koreai hírszerzési szolgálatok jelenleg a rakétaindítás részleteit próbálják kielemezni. A kilövést Észak-Korea keleti partvidékén található Szinpo városának térségében észlelték. A Yonhap dél-koreai hírügynökség a kommunista állam közleményére hivatkozva ugyanakkor két hadászati manőverező robotrepülőgép indításáról számolt be egy tengeralattjáró fedélzetéről.

Az újabb rakétateszt hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn indítja Freedom Shield (Szabadságpajzs) nevű hadgyakorlatát. Phenjan a hadgyakorlatot "agressziós háborúra való felkészülésként" ítélte el.

Szöul és Washington közös manőverei ellen Phenjan többször tiltakozott, a műveleteket egy Észak-Korea elleni támadás főpróbáinak nevezve.

Míg az Egyesült Államok és Dél-Korea a kommunista állam ballisztikus rakétaprogramját nevezi meg a hadgyakorlatok egyik okaként, Phenjan azt hangoztatja, hogy a rakétafejlesztésekre önvédelmi célból van szüksége. Észak-Korea tavaly több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre, köztük számos alkalommal interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.