2021. szeptember 15., 10:58

Észak-Korea ismét rakétákat lőtt ki az ország keleti partjáról

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról - közölte szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

Észak-Kórea
Fotó: TASR/Ap

A hírt a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket.
Észak-Korea hétfőn hírügynökségén, a KCNA-n keresztül közölte,

hogy a hétvégén sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket.

A beszámoló szerint a harceszközök 1500 kilométer távolságra repültek a hétvégi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe.

Ez az első manőverező robotrepülőgép Észak-Koreában, ami kifejezetten +stratégiai+ jelzést kapott

- mondta Ankit Panda, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért nevű szervezet rangidős elemzője.

Figyelmeztetett arra is, hogy ez a bevett körülírása a nukleáris képességekkel rendelkező rendszereknek.
A hétvégi volt az első ilyen jellegű kísérlet Phenjan részéről hat hónapja.

Mindeközben kedden Dél-Koreába érkezett Vang Ji kínai külügyminiszter, hogy tárgyaljon Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszterrel Észak-Koreáról. A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint

a tárcavezetők szerdán eszmecserét folytatnak egymással az észak-koreai rakétakísérletekről és arról, miként lehetne rábírni Phenjant arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Ugyanekkor Tokióban az Észak-Korea témájában tartott háromoldalú japán-amerikai-dél-koreai - találkozón részt vevő vezető diplomaták sürgették Észak-Koreát, hogy térjen vissza a rakéta- és nukleáris fejlesztéséről szóló tárgyalásokhoz.

A találkozón Sung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, No Kju Duk, a dél-koreai külügyminisztériumnak a Koreai-félsziget béke és biztonsági ügyeivel foglalkozó különmegbízottja, illetve Funakosi Takehiro, a japán külügyminisztérium ázsiai és óceáni ügyekkel foglalkozó hivatalának vezetője vett részt.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.