2023. augusztus 11., 14:31

Észak-Korea a szankciókat kijátszva idén folytatta atomfegyverei fejlesztését

Phenjan idén is folytatta atomfegyverei fejlesztését és hasadóanyagok előállítását, kibertámadásokkal kijátszva és más úton is megsértve az észak-koreai fegyverkezés finanszírozásának megakadályozását célzó ENSZ-szankciókat - derül ki egy nem nyilvános ENSZ-jelentésből, amely a Reuters hírügynökség birtokába jutott.

észak-koreai rakéta
Fotó: South China Morning Post

A tavalyi rekordszintű, 1,7 milliárd dollárra becsült kiberlopások után az észak-koreai hackercsoportok idén továbbra is sikeresen alkalmaztak világszerte egyre kifinomultabb kibertechnikákat a kriptovaluta és más pénzeszközök, valamint információk ellopására - áll az ENSZ szankciókat felügyelő szerveinek jelentésében.

A megfigyelők szerint

a phenjani vezetés atomfegyver-programjának finanszírozására fordítja a hatalmas mennyiségű lopott pénzt.

Észak-Korea, amely 2006 óta áll a nemzetközi szankciók hatálya alatt rakétaprogramja miatt, mindvégig tagadta a hacker- vagy más kibertámadásokkal kapcsolatos vádakat.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság továbbra is hozzáfér a nemzetközi pénzügyi rendszerhez, és illegális pénzügyi műveleteket is folytatott

- fogalmaz a mostani jelentés, amely szerint az észak-koreai kibertámadások fő célpontjai idén a védelmi, az energia- és az egészségügyi ágazatban tevékenykedő cégek voltak.

A jelentés kitér a szén folyamatos illegális exportjáról, valamint "a szankciók kijátszására irányuló intézkedések széles választékáról" is, köztük a kommunista országba finomított kőolajat beszállító hajók tevékenységéről. A szankciók megsértésével Észak-Korea 14 új hajót szerzett be az utóbbi hónapokban - írták.

Az összefoglaló szerint - bár továbbra is nagyrészt zártak az ország határai - elsősorban a vasúti forgalom újraindulása miatt emelkedett a kereskedelem volumene, és újra megjelent a külföldi áruk nagy választéka.

A szankciók alá eső tevékenységek sorában a jelentés a luxuscikkek importjáról, valamint a katonai kommunikációs eszközök és a lőszerek kiviteli forgalmáról is beszámol.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön leváltotta a hadsereg vezérkari főnökét, egyben a háború lehetőségére való felkészülés fokozására, a fegyvergyártás fellendítésére, továbbá a hadgyakorlatok kiterjesztésére szólított fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.