2022. augusztus 31., 13:56

Érvénytelenítették a volt osztrák alkancellárra kiszabott ítéletet

Érvénytelenítette egy bécsi fellebbviteli bíróság kedden a Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár vesztegetési ügyében tavaly augusztusban kiszabott ítéletet, amelynek alapján a politikusra tizenöt hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

Mindig is tudta
Fotó: Facebook
Heinz-Christian Strache

A volt alkancellárt azzal vádolták, hogy a pártjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) juttatott, összesen 12 ezer eurós támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabály-módosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerőse, Walter Grubmüller magánklinikáját.

Strache támogatta, hogy Grubmüller magánklinikáját felvegyék azon kedvezményezettek körébe, amelyek közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudnak szolgáltatásokat elszámolni.

A vádat Strache elutasította, és fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A bécsi tartományi felső bíróság kedden elrendelte, hogy újra kell tárgyalni az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe bizonyos chat-üzeneteket, amelyek tisztázhatják Strachét a vádak alól, illetve az ítélet indoklása nem volt teljesen érthető és ellentmondásokat tartalmazott.

Júliusban egy másik korrupciós ügyben is felmentették az egykori politikust, aki 2017 és 2019 között volt alkancellárt.

Abban az eljárásban azzal vádolták meg, hogy segített felügyelőbizottsági tisztséget szerezni egy vállalkozónak egy FPÖ-közeli egyesületnek juttatott adományokért cserébe, de a bíróság nem találta bizonyíthatónak a vádat. 2019-ben az FPÖ és az Osztrák Néppárt alkotta kormánykoalíció azt követően oszlott fel, hogy napvilágra került egy rejtett kamerával készült felvétel, amelyen Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát – ausztriai befektetésre készülő – dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.