cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. augusztus 24., 20:32

Eredménytelenül zárultak a nyugat-afrikai közvetítők tárgyalásai

Eredménytelenül zárultak hétfőn Maliban az átmeneti kormány felállításáról külföldi közvetítőkkel zajló tárgyalások - közölték katonai forrásból.

Mali- Assimi Goita
Assimi Goita ezredes
Fotó: Wikipedia

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) küldöttsége a hatalmat magához ragadó mali katonai juntával tárgyalt, de nem jutott megegyezésre az ideiglenes kormány összetételéről.
Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint a junta 2023-ig elhalasztaná az új választásokat, miközben a nemzetközi közösség - a nyugat-afrikai országok és a volt gyarmattartó Franciaország - ragaszkodik hozzá, hogy mielőbb térjenek vissza a civil kormányzáshoz Maliban. A puccs vezetői azt mondják, szeretnének megírni és elfogadtatni egy új alkotmányt, és csak ezután tartanának választásokat. 2012-ben, egy hasonló puccs után kevesebb mint másfél évvel visszatértek a polgári kormányzáshoz Maliban.

A külföldi közvetítőknek nagyon nincs ínyére, hogy a katonaság három éven át magánál tartsa a kormányrudat, miután elmozdított a tisztségéből egy demokratikusan megválasztott elnököt. A junta ugyanakkor egyelőre nagyon népszerű Maliban a lakosság körében.

Az ECOWAS küldöttségét Goodluck Jonathan korábbi nigériai elnök vezeti. A juntát irányító csoport vezetője Assimi Goita ezredes.

A tárgyalások egyik témája, hogy mi lesz a hatalomból elmozdított elnök, Ibrahim Boubacar Keita sorsa. A katonai junta állítólag hajlik rá, hogy a Kati támaszponton fogva tartott politikust visszaszállítsák a fővárosba, Bamakóba házi őrizetbe.

Keitát 2013-ban nagy szavazattöbbséggel választották elnöknek, de népszerűsége óriásit zuhant 2018-as újraválasztása után. A múlt keddi puccs előtt tüntetéseken követelték a lemondását.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.