2023. július 15., 14:11

Erdőtűz La Palma szigetén! Több száz embert kellett kimenekíteni

Legalább ötszáz embert kellett kimenekíteni szombaton a spanyolországi La Palma szigetén pusztító erdőtűz elől - közölte a helyi hatóság.

tűz
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Az erdőtűz az első természeti katasztrófa a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán a 2021-es vulkánkitörés óta.

A tűz szombat hajnalban tört ki a sziget északi részén, El Pintar de Puntagora egy erdős területén. Legalább 11 ház kiégett, ahogy a lángok terjedtek - közölte Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek elnöke.

A kimenekítésre szorulók száma az 1000-et is elérheti, attól függ, sikerül-e az erős szeleket kivédeni"

- mondta újságíróknak La Palmán.

Beszámolója szerint a tűzvész nagyjából 140 hektár területet égetett fel. Négy helikopter és négy tűzoltóegység harcol a lángok ellen a nyugat-afrikai partok közelében található szigeten. A hatóságok a szomszédos szigetektől, köztük Tenerifétől és Gomerától is kértek segítséget.

2021 szeptemberében több mint 2000 épület dőlt romba és emberek ezrei kényszerültek elhagyni az otthonukat, amikor a Cumbra Vieja tűzhányó kitört és lávát borított a szigetre. Három hónapon át tartott a kitörés, vastag koromtakarót hagyott maga után a vidéken.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.