Erdogan beárazta von der Leyent, mikor a díványra ültette

2021. április 8., 19:45
ma7 | MTI

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön visszautasította, hogy keddi ankarai látogatása során  megsértették volna Ursula Von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét. A miniszter ennek kapcsán azt hangoztatta, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő "az uniós féltől érkező kérésekkel és javaslatokkal összhangban" fogadta a bizottság elnökét.

Fotó: italy24

Cavusoglu szerint a két fél a keddi találkozót megelőzően megállapodott a protokollt illetően.

Az ülésrendet az uniós fél javaslataival összhangban készítették el

- mondta a török külügyminiszter egy ankarai sajtótájékoztatón.

Von der Leyen kedden Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tárgyalt a török államfővel. A találkozó kezdetekor azonban kiderült, hogy csak két fő részére készítettek ki karosszéket a terem közepén, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az EB elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely.

Az említett ülésrend felháborodást váltott ki a közösségi médiában, amelyben egyesek szexizmussal és azzal is vádolták a török kormányt, hogy szándékosan megsértette a bizottság elnökét.

A Von der Leyennel szembeni bánásmódot az Európai Bizottság is bírálta. A bizottság elnökének szóvivője szerdán kijelentette: a bizottság elnökét "meglepte", hogy őt nem Erdogan mellé, egy karosszékbe ültették, hanem egy díványon kapott helyet. Mindazonáltal - mint a szóvivő fogalmazott -

előnyben részesítette a tárgyalásokat a protokolláris kérdésekkel szemben.

Cavusoglu "nagyon igazságtalannak" nevezte a Törökországgal szembeni bírálatokat, hozzátéve, hogy a találkozóra "a nemzetközi protokoll előírásainak keretében és a török vendégszeretet szellemében került sor. A török tárcavezető "nagyon produktívnak" jellemezte a találkozót.

Kövesse facebook oldalunkat is!