2023. február 19., 13:28

Enyhítené a közel-keleti feszültséget az amerikai külügyminiszter

A régiós béke helyreállítására szólította fel helyi idő szerint szombaton az amerikai külügyminiszter az izraeli kormányfőt és a palesztin elnököt, és a kétállami megoldás mellett állt ki.

Ott fontos a béke
Mahmud Abbász - Anthony Blinken - Benjamin Netanjahu
Fotó: TASR/ma7

Antony Blinken külön telefonbeszélgetést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel - tájékoztatott Ned Price amerikai külügyi szóvivő, hozzátéve: a tárcavezető óva intette a feleket attól, hogy olyan lépéseket tegyenek, amelyek veszélybe sodornák a kétállami megoldást.

Az Egyesült Államok elítél minden egyoldalú, a térség stabilitását veszélyeztető lépést - hangsúlyozta a szóvivő.

Price elmondta, hogy Netanjahuval folytatott beszélgetésén Blinken kitért az Irán jelentette régiós fenyegetésre, valamint hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is elkötelezett Izrael védelme mellett.

Abbásszal elsősorban azon lépésekről egyeztetett, amelyek segítségével javíthatnák a palesztinok életminőségét és biztonságát - közölte Price.

Csütörtökön Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak azt mondta, Washingtont "mélyen felháborítja" az izraeli kormány azon döntése, mely legalizál kilenc, Ciszjordániában korábban épült zsidó telepet, valamint a már meglévő telepeken új építkezéseket engedélyez.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, ahol több mint 130 települést alakított ki zsidó telepesek számára, noha a nemzetközi jog tiltja civilek be- vagy kitelepítését háborúban elfoglalt területekre vagy területekről. A palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben kelet-jeruzsálemi fővárossal szeretnék létrehozni saját államukat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.