2021. március 18., 09:11

ENSZ: nem bizonyított, hogy az időjárás hatással lenne a vírus terjedésére

Nem bizonyított, hogy az időjárás, illetve az évszakok közvetlen hatással lennének a koronavírus terjedésére - figyelmeztetett szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakértői csoportja, amely nem zárta ki azonban azt sem, hogy a kór a jövőben szezonális járvánnyá válik.

Fotó: Wilson Center/Flickr
Ben Zaitchik (balra) előadást tart

A WMO óva intett attól, hogy egyedül a közelgő tavasz melegebb időjárására hivatkozva enyhítsenek a koronavírus elleni intézkedéseken.

A pandémia első évében járványhullámoknak lehettünk tanúi, növekvő mutatókkal a melegebb évszakokban és a melegebb régiókban, és nincs bizonyíték arra, hogy ez az idén ne történne meg"

- hangsúlyozta Ben Zaitchik, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szakértője a WMO testületében.

A WMO mindazonáltal leszögezi: a járványfolyamatok terjedésének modellezése azt mutatja, elképzelhető, hogy a járvány idővel szezonálissá szelídül, és ebben az esetben előre lehet jelezni az újabb hullámokat a levegőminőség és az időjárás megfigyelésével.

A szakemberek jelentése szerint a járványhelyzetet mindenekelőtt az óvintézkedések, így a maszkviselésre és az utazások korlátozására vonatkozó szabályok, valamint a magatartásformák megváltozása befolyásolják.

A légúti vírusfertőzések gyakran szezonálisak, mint például az influenza esetében, amely gyakrabban fordul elő ősszel és télen. Ugyanakkor az egyelőre nem világos, hogy a Sars-CoV-2 is így viselkedik-e. A szakértők hangsúlyozták, hogy kevésbé ismertek a fertőzések évszakfüggőségével kapcsolatos mechanizmusok. Mint írták, abból kell kiindulni, hogy egy sor tényező közrehat ebben a mechanizmusban, így az időjárás és az évszak hatása a vírus túlélőképességére, illetve az emberek ellenálló képessége és viselkedése.

Laborvizsgálatok során arra utaló nyomokat találtak, hogy a koronavírus hideg és száraz viszonyok között, illetve alacsony ultraibolya sugárzás mellett hosszabb ideig életképes. Mindemellett ez még nem jelenti azt, hogy a valós életben az időjárási viszonyok jelentős behatással bírnának a fertőzési rátára. A szakértők szerint arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy a légszennyezés kihat-e a vírus túlélőképességére.

A 16 fős szakértői csoportot azzal bízták meg, hogy megállapítsa, milyen kihatással van a levegő minőségének és az időjárási viszonyoknak a járvány terjedésére. A testület a 2021 januárjáig megjelent - szakemberek által előzetesen ellenőrzött - vonatkozó tanulmányokat értékelte ki. Munkájuk során egyedül a zárt terekre vonatkozó légviszonyokkal kapcsolatos szakirodalmat hagyták figyelmen kívül.

Megosztás
Címkék