2020. november 8., 12:43

Emmanuel Macron visszavágott a Financial Timesnak

A Financial Times muszlim szerzője megtámadta Emmanuel Macron iszlám-politikáját, mire a francia elnök melegebb éghajlatra küldte a nívós lapot. A FT által vitatott, iszlamista szeparatizmus elleni törvénytervezet pedig épphogy jót tett Macron népszerűségének.

Emmanuel Macron
Fotó: Hector Retamal/AFP
Emmanuel Macron nem hagyta annyiban

Elharapózni látszik a francia elnök és a sajtó harca. Emmanuel Macron az uniós állam- és kormányfők legutóbbi találkozóján a francia terrorfenyegetettség margóján kritizálta az európai lapokat, mondván: azok elferdítik az iszlamista szeparatizmus elleni törvénytervezetének tartalmát. Nem véletlen az sem, hogy az államfő a nizzai terrorcselekményt követően az Al_Dzsazíra hírcsatornának adta az első interjút. Ebben úgy érvelt: a radikális iszlámmal szembeni fellépése épphogy segítség a franciaországi muszlimoknak.

Macron követező csatája a liberális Financial Timesszal (FT) következett, a londoni székhelyű lap a hét elején ugyanis egy brüsszeli tudósítójuk által írt véleménycikkben kritizálta erősen az Élysée-palota iszlámpolitikáját. A publicisztikában olyan gondolatok köszöntek vissza, mint hogy „a muszlimok jogainak a szekularizmus címszó alatt történő csorbítása inkább a törvénytisztelő polgárokat és nem az erőszakos bűnözőket veszi célba”.

Franciaországban egyetlen, fejkendőt viselő nő sem hajtott végre terrorcselekményt – írta a szerző azzal érvelve, hogy Macron összemossa az iszlamizmust az iszlám konzervativizmussal.

Az eredetileg kedden közölt cikket a közösségi oldalakon is sokan kritizálták az Európát sújtó iszlamista terrorhullám után, amelynek eredményeként a nívós Financial Times végül eltávolította weboldaláról az írást. Másnap pedig közölték Macronnak azt a levelét, amelyben az elnök keményen oda is szólt a lapnak, épp annak hasábjain.

Ki gondolná, hogy a G7-országcsoport egyik vezetőjének a nyilvános nyilatkozatait épp ez a hírszolgáltató ferdíti el?”

– kezdte cikkét az elnök, aki szerint a FT szerzője – aki maga is iszlámhívő – szándékosan adott a szájába olyan szavakat, amelyeket sosem használt.

Mindig iszlamista szeparatizmusról és nem iszlám szeparatizmusról beszéltem”

– húzta alá Macron.

Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt öt évben több mint kétszázhatvan ember vesztette életét Franciaországban elkövetett terrorcselekményekben.

Minden jogunk megvan ahhoz, hogy kimondjuk: hagyják békén az országunkat!”

– áll a cikkben.

A Financial Times lap vezetése annyit fűzött hozzá Macron írásához, hogy kollégájuk előzménycikkét valóban amiatt távolították el, mert ténybeli tévedéseket tartalmazott.

A francia elnök népszerűsége erős növekedésnek indult a vitatott törvénytervezet és Samuel Paty történelemtanár brutális kivégzése óta. A Kantar nevű közvélemény-kutató október utolsó hetében végzett felmérése – szeptember végéhez képest – már tizenegy százalékkal mérte népszerűbbnek Macront. Utóbbi kimagasló ugrásnak mondható, ám – a mindenkori francia elnökök sajátos jellemzőjeként – a politikus elutasítottsága még így is nagy.

Megosztás
Címkék