2022. október 2., 17:31

Emelkedik az illegális határátlépések száma Németországban

Ismét emelkedik az illegális határátlépések száma Németországban - írta hétvégi számában a Rheinische Post című lap a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei) adataira hivatkozva.

illegális bevándorlás
képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

A beszámoló szerint a hatóság az idén szeptember végéig nagyjából kétszer annyi jogcím nélküli belépőt regisztrált, mint egy évvel korábban.

A Németországba irányuló illegális migráció szerveződésének központjai közé tartozik két olyan ország, amely szoros kapcsolatot tart fenn Oroszországgal.

Az egyik Szerbia, ahonnan a Bundespolizei szóvivőjének tájékoztatása szerint "meggyökeresedett és kiterjedt embercsempész-hálózatok" révén jutnak tovább az emberek. A másik Fehéroroszország, ahová többnyire úgy érkeznek, hogy repülővel Moszkvába utaznak, majd onnan tovább a szomszédos országba.
A folyamatok másik fő jellemzője, hogy a Németországba vezető útvonalon fekvő európai uniós tagállamokban nemigen veszik nyilvántartásba az érkezőket.

Tudjuk, honnan jönnek és hol haladnak át, azt viszont nem tudjuk, hogy az esetek többségében miért nincs Eurodac-találat

- mondta a Rehinische Postnak Dieter Romann, a Bundespolizei vezetője, utalva a közös menekültügyi regisztrációs rendszerre, amely azt szolgálja, hogy

a menedékkérők ne tudjanak több tagországban menedékjogi kérelmet benyújtani.

A hatóság kimutatása szerint naponta nagyjából 400 illegális határátlépést regisztrálnak. Szeptember 28-ig mintegy 56 800 esetet jegyeztek fel, szemben az egy évvel korábbi 28 892-vel.

A legforgalmasabb terület az Ausztriával és a Csehországgal közös határszakasz. A német-osztrák határon 13 700 esetben, a német-cseh határon 11 827 esetben regisztráltak illegális határátlépést. A szövetségi rendőrség 4760 esetben állapította meg, hogy az érkezők Fehéroroszországból érték el az EU-t.

Németországba a legutóbbi nagy menekülthullám idején, 2015-ben, 890 ezer menedékkérő érkezett. Az érkezők száma 2016-ban 280 ezerre süllyedt, majd folyamatosan csökkent egészen tavalyig, amikor ismét növekedett, a koronavírus-járvány előtti 160-180 ezres szintről 190 ezer fölé.

Idén főleg az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt menekülésre kényszerülő emberek elhelyezése, ellátása jelent kihívást. A BAMF augusztus végéig mintegy 970 ezer ukrán háborús menekültet vett nyilvántartásba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.