2022. július 24., 11:10

Emberek százait menekítették ki a spanyolországi Tenerifén

Mintegy hatszáz embert menekítettek ki biztonsági okokból egy erdőtűz miatt a spanyolországi Tenerifén, a Kanári-szigetek legnagyobbikán - közölte vasárnap a regionális mentőszolgálat Twitter-üzenetében.

tenerife erdőtűz
Fotó: C9News

A tájékoztatás szerint 585 embert evakuáltak. A csütörtökön kezdődött tűz már több mint 2100 hektárnyi erdőt pusztított el. A tűzoltást nehezíti a szigeten uralkodó nagy forróság.

Korábban Spanyolországban a rendkívüli hőség miatt megnőtt a természeti tüzek száma. A Diario című helyi lap szerint idén mintegy kétszázezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává.

A Copernicus európai műholdas megfigyelőrendszer adatai szerint Spanyolország vezeti a tűzben legtöbb erdőt elveszítő európai ország listáját, megelőzve Romániát, ahol 150 ezer hektárnyi erdő pusztulását észlelték. Portugáliában 46 ezer, Franciaországban 40 ezer, Horvátországban 31 ezer, Olaszországban 25 ezer hektárt perzseltek fel az erdőtüzek idén eddig.

Spanyolország szerte az erdőtüzek miatt ezreket kellett kitelepíteni, lakóházak, üzletek és üzemek tucatjai, állatok sokasága vált a lángok martalékává. A hónapok óta tartó szárazság megkönnyítette a lángok fellobbanását és terjedését.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.