2022. november 18., 20:41

Embercsempészek motorcsónakos üldözése egy videón

Égei-tengeri embercsempészek motorcsónakos üldözéséről tett közzé videofelvételt a görög parti őrség pénteken, de a hivatalos jelentés szerint az eset még szerdán történt.

Izgalmas üldözés
Fotó: Vajdasag.ma
Illusztráció

A felvétel tanúsága szerint a görög hatóságok vélhetően embercsempészeket szállító motorcsónakot igyekeznek megállítani. A nagy sebességgel haladó motorcsónak az első felszólítás és több, a vizet célzó figyelmeztető lövés ellenére sem állt meg. Ezután a parti őrség egyik tisztje azt kiáltotta:

Célozzanak a csónak motorjára!".

A felvétel végén a motorcsónak már álló helyzetben lebeg a vízfelszínen, miközben a parti őrség munkatársai megközelítik.

A felvételen olvasható szöveg szerint a feltételezett embercsempészek először 11 migránst vettek fel a görögországi Kósz szigetén egy másik csónakkal. Ez a hajó azonban a parttól mintegy két kilométerre elsüllyedt, és az egyik utas vízbe fulladt. Ezt követően az embercsempészek egy másik csónakkal megpróbáltak visszatérni Törökországba.

A görög parti őrség a másik 10 migránst kimentette a vízből.

Az Égei-tengeren az embercsempészbandák napi rendszerességgel vagy a görög szigetekre próbálják átszállítani a migránsokat, vagy a déli útvonalon Görögország érintésével egyenesen Olaszországba viszik őket.

A görög parti őrségtől származó becslések szerint a Földközi-tenger keleti medencéjében az év eleje óta vízbe fulladt vagy eltűnt migránsok száma meghaladja a 300-at, ami több mint kétszerese az előző év hasonló adatának.

2021-ben összesen 115 ember fulladt vízbe vagy tűnt el az ENSZ Menekültügyi Hivatalának statisztikája szerint.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.