2023. május 21., 18:38

Első francia elnökként Mongóliába utazott Emmanuel Macron

Rövid, de jelentőségteljes látogatásra Mongóliába érkezett vasárnap Emmanuel Macron francia elnök. Ő az első francia államfő, aki a Kína és Oroszország közé ékelődött ázsiai országba látogat.

Szép kis társaság
Emannuel Macron a G7-es csúcsról hazatérőben állt meg Mongóliában
Fotó: TASR

Az ulánbátori repülőtéren történt ünnepélyes fogadtatás után a francia vendég Uhnágín Hürelszüh mongol államfővel együtt egy ceremónián vett részt, amelyet a mongol függetlenség hőséről, Damdin Szühebátorról elnevezett téren tartottak meg.

Macron a G7-országcsoport hirosimai csúcstalálkozójáról utazott Ulánbátorba.

Az ukrajnai háború kezdete óta Franciaország igyekszik tárgyalni minden olyan országgal, amely nem ítéli el egyértelműen Moszkva agresszióját, a mongóliai látogatás is ennek a része. A látogatás célja továbbá francia részről a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése a zöld gazdaságba való átmenet, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a polgári biztonság területén.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron vendéglátójával vasárnap kora este tárgyal, majd meglátogatja a XIII. századi mongol hódító, Dzsingisz kán múzeumát. Tárgyalást folytat Luvszannamszrajn Ojun-Erdene miniszterelnökkel, végül késő este visszautazik Párizsba.

Az Élysée-palota közleménye szerint a látogatásnak "nagyon fontos geostratégiai tétje van", olyan, amely illeszkedik Párizs azon szándékába, hogy "lazítson az Oroszország által a szomszédjaira gyakorolt nyomáson, és megnyissa számukra a választás lehetőségét".

Az elnöki hivatal szerint Mongólia része "az európai beszerzési források változatossá tétele stratégiájának, a szuverenitás biztosításának az energiahordozók terén". Az Orano francia nukleáris konszern uránbányászati projekten dolgozik mongol területen.

Mongólia iránt az elmúlt években az Egyesült Államok is növekvő érdeklődést mutatott a Peking befolyásának csökkentésére irányuló stratégiája keretében. Jelenleg a teljes mongóliai export 86 százaléka Kínába irányul, a kínai vásárlások felét a szén teszi ki.

Franciaország és Mongólia 1965-ben létesített diplomáciai kapcsolatot.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.