2023. április 16., 12:24

Élő tévéközvetítés közben gyilkoltak meg egy volt indiai parlamenti képviselőt

Az indiai parlament egy volt képviselőjét, akit emberrablásért ítéltek el, a testvérével együtt meggyilkolták, miközben a rendőrség orvosi vizsgálatra kísérte őket szombaton.

Nem tudni miért
Fotó: Archívum/ma7

Az eseményt a helyi tévé élőben közvetítette, a gyilkosságot a kamerák is rögzítették.

A felvételeket megosztották a televíziós csatornákon és a közösségi médiában.

Látható, amint egy fegyveres a rendőrök válla fölött átnyúlva pisztolyt szegez a volt törvényhozó, Atik Ahmed halántékára és elsüti azt. Testvére, Asraf Ahmeddel hasonlóképpen halt meg.

Más felvételeken, amelyeket a Reuters brit hírügynökség helyi partnere, az ANI készített, az egyik támadó látható, amint többször rálő a már földön fekvő áldozatokra.

A két áldozat perceken belül meghalt, a rendőrség pedig gyorsan őrizetbe vett három férfit, akiket a gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak.

Médiajelentések szerint a támadók újságíróknak adták ki magukat. Az egyikük a lövöldözés után azonnal megadta magát, míg a rendőrök megfékezték a másik két gyanúsítottat. Ők az újságírók tömegében voltak elvegyülve, amikor a két testvért, értesülések szerint egy helyi bűnszervezet főnökeit, szombat este bilincsben vitték el az északi Uttar Prades államban lévő Prajagradzs város kórházából.
A gyilkosság elkövetése után a feltételezett támadók hindu vallási dalokat énekeltek. A támadás során egy rendőr megsebesült.
 

Az eset nyomán kialakuló erőszakos zavargások lehetőségétől tartva Uttar Prades kormánya az egész államban betiltotta a négyfősnél nagyobb gyülekezéseket.

A Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja által irányított állami kormány elrendelte a gyilkosságok bírósági vizsgálatát.
A múlt héten a rendőrség lelőtte Atik Ahmed fiát Dzshánszi városban.

A férfit egy gyilkossági üggyel kapcsolatban körözték, amelyet az Uttar Pradesben működő földmaffia elleni szélesebb körű fellépés részeként vizsgáltak.

Uttar Pradesben a rendőrség az elmúlt hat évben több mint 180 feltételezett bűnözőt ölt meg összecsapások során.

A helyi ellenzéki Szamadzsvadi (Szocialista Párt) vezetője azt mondta, hogy volt párttársának rendőrségi őrizetben történt meggyilkolása azt mutatja, a kormányzó hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) kudarcot vallott abban, hogy rendet teremtsen Uttar Pradesben.

Atik Ahmed a 2014-es választási vereség előtt a Szamadzsvadi, majd az államban aktív regionális Apna Dal párt törvényhozója volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.