2024. január 30., 16:41

Elkergették a minisztert a feldühödött belga gazdák

Ahogy Nyugat-Európa több országában, a belga gazdák is utcára vonultak. A tárgyalásról Céline Tellier környezetvédelmi minisztert is elzavarták és azzal fenyegetőznek, hogy blokkolják a zeebruggei konténerkikötőt.

A belga gazdák szolidárisak
Fotó: X - Twitter

A De Tijd pénzügyi napilap arról számolt be, hogy helyi idő szerint délután 2 órától legalább 36 órára szeretnék leállítani az ország második legnagyobb kikötőjét a belga gazdák, akik délelőtt már blokkolták a forgalmat az E19-es autópályán a holland határ közelében, amikor egy traktorkonvoj Antwerpen, az ország legnagyobb kikötője felé tartott.

Jelenleg körülbelül 40 traktor parkol az E19-es autópályán, mely a fő összekötő út Belgium legnagyobb antwerpeni kikötőjével. A gazdálkodók azt ígérik, hogy éjjelre is maradnak. A gazdák ellenzik a növekvő költségeket, az olcsó élelmiszerimportot és a szigorodó környezetvédelmi politikát. Ezzel a belgák is csatlakoztak francia társaikhoz szolidaritásként, azzal a fenyegetéssel, hogy éhezni fog Párizs, miután felállítják a blokádot.

A helyzet odáig fajult, hogya gazdákkal tárgyaló Céline Tellier környezetvédelmi miniszter kénytelen volt elhagyni a helyszínt, miután a légkör ellenségessé vált.
Elmenekült
Céline Tellier
Fotó:  Wikipédia

Belgiumban több útzár is kialakult, néhány traktor pedig már csak csak pár percnyire parkol az Európai Unió brüsszeli parlamentjétől.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.