2023. április 13., 16:00

Életfogytiglanra ítélték a kazanyi iskolai ámokfutót

Életfogytiglani, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte Tatárföld legfelsőbb bírósága Ilnaz Galjavijevet, aki 2021-ben ámokfutást rendezett egy kazanyi iskolában, amelynek következtében kilenc ember - köztük hét gyerek - életét vesztette, 23-an pedig megsebesültek.

Kazanyi iskolai lövöldözés 2021
2021. május 11-én az akkor 19 éves Galjavijev, a 175-ös számú kazanyi iskola volt tanulója automata fegyverrel tüzet nyitott az oktatási intézményben
Fotó: Euronews

Galjavijevet két vagy több személy, köztük kiskorúak ellen közveszélyes módon elkövetett emberölés, illetve annak kísérlete, robbanóanyagok és robbanószerkezetek előállítása és tárolása, valamint idegen tulajdon szándékos megrongálása és megsemmisítése címén találták bűnösnek.

A peranyag szerint a tragikus események oka az volt, hogy Galjavijev utánozni akarta az egyik destruktív szubkultúra informális képviselőinek cselekedeteit, amelyekről az internetről szerzett értesüléseket, majd utánozta viselkedésüket a támadás során. A komplex pszichológiai és pszichiátriai szakvélemény alapján beszámíthatónak és felelősségre vonhatónak találták"

- közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata.

2021. május 11-én az akkor 19 éves Galjavijev, a 175-ös számú kazanyi iskola volt tanulója automata fegyverrel tüzet nyitott az oktatási intézményben, és egy házi készítésű robbanószerkezetet is felrobbantott. A bűncselekmény idején a tanintézményben több mint hétszáz tanuló, és az iskola mintegy hetven munkatársa tartózkodott, köztük több mint ötven tanár.

Az ámokfutást követően Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki egységes országos rendszert a tanintézmények védelmére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.