2021. március 25., 19:18

Életeket menthet a tervezett műtétre várók védőoltása

Ha a tervezett műtétekre várókat beoltanák a Covid-19 ellen, azzal a SARS-CoV-2-höz, vagyis az új koronavírushoz köthető, operáció utáni fertőzések tömegét lehetne elkerülni egy új angol tanulmány szerint.

Fotó: cuttingedgeblog.com
A British Journal of Surgeryben jelent meg a tanulmány

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézete (NIHR) által finanszírozott kutatást a Birminghami Egyetem tudósai vezették, a British Journal of Surgery című szaklap friss számában jelent meg.

A tervezett műtétek után a páciensek 0,6-1,6 százaléka fertőződött meg az új típusú koronavírussal. Az operáció utáni 30 napig 4-8-szorosára nő a halálozás kockázata, például egy 70 év fölötti daganatos beteg műtétje után 2,8 százalék az esély, ami 18,6 százalékra nő, ha a beteg megfertőződik.

A tudósok azt számították ki, hogy nagyobb valószínűséggel lehet megelőzni a Covid-19 miatti halálozást a műtétre várók beoltásával, mintha a általában a lakosságot oltanák be. Különösen igaz ez a 70 év feletti daganatos betegekre, akik operáció előtt állnak. Ezt azzal a példával illusztrálták, hogy 1840 embert kellene beoltani a 70 éven felüliek közül, hogy évente egy életet megmentsenek. Ezt az eredményt 351 műtét előtt álló 70 év feletti rákbeteg vakcinációjával is el lehet érni.

Egy év alatt 58 687, Covid-19-cel összefüggő halálozást lehetne megelőzni az operáció előtti védőoltással a tudósok becslése szerint a világon, ez különösen az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban lenne fontos.

A Birminghami Egyetem tudósai által vezetett COVIDSurg Collaborative nemzetközi kutatócsoport 141 582 beteg adatait tanulmányozta, melyek 116 ország - köztük Ausztrália, Brazília, Kína, India, az Egyesült Arab Emírségek és az Amerikai Egyesült Államok - 1667 kórházából származtak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.