2020. augusztus 10., 19:26

Élesen bírálta a német kormány a választást követő fejleményeket

Élesen bírálta a német kormány hétfőn a fehéroroszországi elnökválasztást követő fejleményeket: Steffen Seibert kormányszóvivő szerint szavahihetők a választási szabályok szisztematikus megsértéséről szóló jelentések.

Steffen Seibert
Steffen Seibert kormányszóvivő
Fotó: Bundesregierung/Denzel

Sajnálatos, hogy a minszki vezetés nem tett eleget az Európai Unió kérésének, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőket küldhessen Fehéroroszországba - mondta Seibert. Hozzátette, hogy a német kormány elítéli az erőszak alkalmazását Fehéroroszországban és a tömeges őrizetbe vételeket. A minszki kormánynak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat - hangsúlyozta a német szóvivő Berlinben.

A vasárnapi fehérorosz elnökválasztás előzetes eredményei szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött 80,23 százalékkal, míg Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt 9,9 százalékot szerzett. Cihanouszkaja azonban csalással vádolta meg Lukasenkát, és bejelentette, hogy nem ismeri el az előzetes eredményeket.

Vasárnap éjjel, az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült. Fehérorosz belügyminisztériumi adatok szerint mintegy háromezer embert vettek őrizetbe és cáfolták a halálesetet. Hétfő reggel nyugalom honolt az utcákon, aktivisták azonban újabb tüntetéseket jelentettek be.

Seibert beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak most ki kell alakítania közös álláspontját a fehérorosz helyzettel kapcsolatban. Az EU annál befolyásosabb tud lenni, minél inkább képes egységes álláspontot képviselni - tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.