2021. október 4., 18:57

Éhségsztrájkba kezdett a Georgiában bebörtönzött Szaakasvili

Éhségsztrájkba kezdett a Georgiában bebörtönzött Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök, és addig kívánja folytatni a tiltakozás e formáját, amíg őt és híveit szabadon nem engedik - közölte hétfőn Nika Gvaramija, az ellenzéki Mtavari arhi nevű televízió vezérigazgatója, aki egyben az ellenzéki politikus védője is.

Szaakasvili
Fotó: TASR/AP
Szeretném, ha tudnátok, hogy addig semmiképpen nem vetek véget az éhségsztrájknak, amíg engem és a miattam őrizetbe vett embereket el nem engedik. Ha kell,  az életem végéig folytatom"

- olvasta fel Gvaramija Miheil Szaakasvili üzenetét.

Gvaramija egyben közölte, hogy Szaakasvili már előre elutasította az esetleges orvosi segítségnyújtást, ha adott esetben eszméletlenül találnák a cellájában.

Az RBK-Ukrajina ukrán televízió beszámolója szerint az ukrán konzul meglátogatta a nap folyamán a Tbiliszi melletti Rusztavi városában raboskodó, ukrán állampolgársággal rendelkező Szaakasvilit. A tájékoztatás szerint a politikus jó állapotban volt, fogva tartása körülményeire nem panaszkodott. Teja Culukiáni georgiai miniszterelnök-helyettes hétfőn közölte, hogy az ország vezetése nem kívánja átadni Szaakasvilit Ukrajnának, hogy ott töltse le börtönbüntetését.

A georgiai ügyészség hétfőn közölte, hogy a volt államfő szeptember 29-én illegálisan lépte át Georgia határát, és a továbbiakban két georgiai állampolgár segítette őt, akiket időközben szintén őrizetbe vettek.

Szaakasvilit október elsején vették őrizetbe, amint nyolc év távollétet követően visszatért hazájába a szombaton tartott helyhatósági választások miatt. A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet a szavazatok 46,65 százalékával, a második helyen a volt georgiai elnök ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett.

Miheil Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban hazája vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot. Hazájában azonnal négy büntetőjogi eljárást indítottak ellene, kettőben pedig már ítélet is született. Három évvel ezelőtt, 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani georgiai bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.