2021. június 11., 13:12

Egyre valószínűbb, hogy előrehozott választásokra kerül sor Romániában

Kizárt, hogy az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítson kormányt Romániában: ha felbomlik a jelenlegi jobbközép kormánykoalíció, előrehozott választásokat kell rendezni - szögezte le Marcel Ciolacu, a PSD elnöke.

Romániai választások
Fotó: AFP
Romániai választások

Az Antena 3 hírtelevíziónak csütörtök este nyilatkozó ellenzéki politikus állásfoglalását pénteken idézte a Hotnews.ro hírportál.

A műsorban arra reagáltatták Ciolacut, hogy egy nappal korábban Vasile Dincu, a PSD országos tanácsának elnöke azt valószínűsítette: 2023-ban vagy legkésőbb a 2024-es választási év kezdetén a belső feszültségek szét fogják szakítani a PNL-ből, az USR-PLUS szövetségből, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) álló kormánykoalíciót, s Dincu nem tartotta kizártnak, hogy a PSD a PNL-lel együtt kormányozzon a választásokig, azzal a feltétellel, hogy nem lesz "utánfutó" egy liberális miniszterelnök kormányában.

Ciolacu szerint ez kizárt, és Dincuból (az IRES közvélemény-kutató cég alapítójából) a politikai elemző, nem pedig a szociáldemokrata politikus beszélt, amikor a PNL-lel történő együttműködést felvetette.

Úgy értékelte, hogy miután (a PNL éléről államfővé választott) Klaus Iohannis elnök az alkotmány szellemét megsértve nem a 2020-as választásokon győztes PSD-t bízta meg kormányalakítással, és a kormánykoalíció az ország talpra állításának "utolsó vonatát lekésve" az Európai Bizottság által is kifogásolt, csak önös érdekeit szem előtt tartó, "botrányosan rossz" helyreállítási tervet küldött Brüsszelbe, nincs más megoldás, mint a választások előre hozása.

A PSD elnöke felidézte:

Ioannis egy éve arra hivatkozva akart előrehozott választásokat kiprovokálni, hogy az akkori - PSD-s többségű - parlament összetétele már nem tükrözte a választói akaratot. Ciolacu szerint ez a parlament mostani összetételéről is elmondható.

A román médiában azt követően kezdték firtatni, hogy milyen politikai alternatívában gondolkodik a PSD, hogy az ellenzéki párt bejelentette, még a tavaszi ülésszakban (június végéig) bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni a Florin Citu vezette jobbközép koalíciós kormányt.

A kormánybuktató kísérlet csak akkor lehet sikeres, ha a PSD-n és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetségen (AUR) kívül a koalíciós pártok törvényhozói közül is legalább harmincketten megszavazzák a bizalmatlansági indítványt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!