2022. május 13., 13:13

Egyre többen hajlanak a magyar álláspontra, Orbán miatt csúszhat az orosz kőolajra vonatkozó szankciók elfogadása

A Bloomberg európai diplomáciai forrásaira hivatkozva azt írja, egyre több támogatója akad a magyar álláspontnak Brüsszelben, így csúszhat az orosz kőolajra vonatkozó EU-s embargó elfogadása. 

EU és NATO-csucs, Brüsszel
Fotó: Facebook.com

A portál szerint egyre több "európai nemzet" véli úgy, "itt az ideje megfontolni az orosz kőolajra vonatkozó tilalom bevezetésének elhalasztását", ugyanis a hatodik szankciós csomag más elemeinek elfogadására szükség lenne. Budapest korábban jelezte, a csomag más elemeit támogatja, bár az orosz egyházfőre, Kirill moszkvai pátriárkára vonatkozó beutazási tilalommal nem ért egyet. A Bloomberg azt írja, a brüsszeli vezetők egyelőre nem tettek le teljesen az olajembargóról, az EU-s külügyminiszterek hétfői csúcsán biztosan szóba kerül majd a téma, de azt a portál forrásai kivétel nélkül megerősítették,

hogy EU-s körökben egyre több helyről hallani, el kellene halasztani a szankciók bevezetését.

Ezzel együtt számos EU-s diplomata véli úgy, írja a portál, hogy az Unió felesleges gyengeséget mutatna azzal, ha a nagy dérrel-dúrral beharangozott kőolajszankciók bevezetését elhalasztaná. 

Orbán Viktor korábban leszögezte, az olajembargó kérdése akkora horderejű, hogy arról az EU-s országok vezetőinek kellene határozniuk. A legközelebbi kormányfői, államfői csúcs május végén lesz, a Bloomberg szerint elképzelhető, hogy addig már nem is születik döntés.

Josep Borrell, az EU-s külpolitika feje korábban úgy nyilatkozott, a hétfői csúcson megpróbálja elérni, hogy a tagállamok külügyminisztereinek meggyőzésével létrejöjjön a "megfelelő politikai lendület" a szankciós csomag elfogadásához. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság olajembargós javaslatát azonnal éles kritika érte. Erre válaszul az EB ajánlatot tett Magyarországnak, Csehországnak és Szlovákiának, hogy 2024 végéig (Prága ugyanezen év júniusáig) kivételt kapna az EU-s rendelkezés alól. Időközben azonban, látva Budapest határozott álláspontját, már a bolgár kormány is jelezte, nekik is hasonló kivételre lenne szükségük.

Orbán Viktor leszögezte, Magyarország a vezetékes olajszállítás leállítását, alternatíva híján, ebben a formában biztosan nem fogja támogatni.

A téma súlyát mutatja, hogy a Bloomberg mellett a brüsszeli ügyekben mindig különösen jólértesült Politico is hasonló szellemben ír a várható fejleményekről. Mindkét portál szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a hatodik szankciós csomagot darabjaira szedik és azokat a pontokat, amelyeket a magyar kormány is támogatni tud (például három újabb orosz bank elleni szankció), a lehető legrövidebb időn belül elfogadják.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.