magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. július 24., 19:33

Egyre mélyebbre süllyed Jakab Péter

Az áprilisi parlamenti választások óta sorra buknak meg a baloldali pártok politikusai Magyarországon. A leglátványosabb szabadesés azonban kétségkívül Jakab Péterhez köthető, akinek kevesebb mint egy év alatt három pozícióban sikerült csúfos kudarcot vallania.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Alig három hónappal a választások után mára szinte minden ellenzéki párt vezetőjét leváltották, vagy visszaléptették Magyarországon. Az egykori pártelnökök közül azonban a legnagyobbat az a Jakab Péter bukott, akinek vezetése alatt a Jobbik támogatottsága soha nem látott mélységekben zuhant. A politikus elnöksége alatt ugyanis az elmúlt években körülbelül 700 ezer egykori Jobbik szavazó vált köddé – vagy választotta a Mi Hazánk Mozgalom listáját –, a párt pedig a korábbi 26 mandátum helyett, mindössze kilencet tudott csak megszerezni a választásokon.

A miniszterelnökjelölt-jelöltként már a választások előtt megbukó Jakab azonban a nyilvánvaló kudarc ellenére sem volt hajlandó vállalni a felelősséget a gyenge szereplésért, noha ahhoz a Gyurcsánnyal kötött látványos barátságával és a pártja balra kormányzásával ő is jelentősen hozzájárult.

Az ebből adódó ellentétek hamarosan a Jobbikon belül is megmutatkoztak, amiket ráadásul a párt körül felhalmozódott botrányok és a látható tanácstalanság is tovább szítottak. Törvényszerű volt tehát, hogy a Jobbik vezetőségén belül júniusra egymás után fordultak Jakab ellen a korábbi szövetségesei, ez pedig alig pár nap alatt megingatta a pártelnök korábban még biztosnak hitt pozícióját. Így annak ellenére, hogy Jakabot május 7- én még újraválasztották a Jobbik elnökévé, alig egy hónappal később már le is mondott a posztjáról.

Az immár pártelnökként is megbukó Jakab azonban nem kívánt teljesen elszakadni a hatalomtól és a lemondásával együtt bejelentette, hogy a párt frakcióvezetőjeként folytatja tovább.

Ennek részeként a politikus továbbra is évi kb. 600 millió forintnyi támogatás sorsáról dönthetett kontroll nélkül, a Jobbik-frakció munkatársai között pedig sajtóhírek szerint az a Molnár Enikő is több millió forintos fizetést biztosító állást kapott, aki már addig is komoly konfliktusforrást jelentett a párttagok között. Nem véletlen, hogy alig egy hónap után Jakabot erről a pozícióról is leváltotta a párt elnöksége, akit így – Fekete-Győr Andráshoz hasonlóan – immár háromszorosan is bukott politikusként tartanak számon Magyarországon.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Jakab Péter továbbra sem adja fel, és a jelek szerint immár nem Jobbikosként, hanem – korábbi imázsát felelevenítve – a nép gyermekeként kíván a hatalom közelébe jutni. A közösségi médiájában a korábbi Jobbikos tartalmakat ennek megfelelően hirtelen egyszemélyes videók és képek váltották fel, de a politikus profil és borítóképei, valamint szlogenjei is inkább a saját brand építését szolgálják és a bejelentkezések közül is rendre elmaradnak a pártot érintő témák.  

Mindez persze nem akadályozta meg Jakabot abban, hogy továbbra is a párt erőforrásait használja a tudatos építkezésre. Ennek jegyében a politikus nemrég egyszerűen átnevezte a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Egyesület Facebook-oldalát, ami így ma már a hozzá köthető „A Nép Pártján” néven található meg a közösségi médiában, és kizárólag Jakab Péter tartalmait találhatjuk meg rajta.

A sokáig inaktív, de körülbelül ötezer követővel bíró oldalt még 2013-ban hozták létre, aminek adminjai közt vélhetően a korábban már említett Molnár Enikő is megtalálható volt, aki hivatalosan egészen 2021-ig volt a Zöld Válasz Egyesület egyik képviselő tagja.

Az egykori pártelnök legújabb magánakciója azonban úgy tűnik, hogy már a pártvezetés körében is kiverte a biztosítékot. Válaszul ugyanis a Jobbik elnöksége nemrég arról döntött, hogy kötelezően előírja a képviselőinek a Jobbik arculati elemeinek használatát, aminek értelmében a tagok ezentúl csak olyan anyagokat tehetnek majd közzé, amiken szerepel a párt logója. A pártvezetés továbbá azt is megerősítette, hogy a szabályozás a képviselők közül jelenleg csak Jakab Pétert érinti, így azt egyértelműen a politikus lépései miatt hozták meg.

Mindez arra enged következtetni, hogy Jakab egyre inkább távolodik a pártjától, ami miatt sokan már egy pártszakadást is elképzelhetőnek tartanak a Jobbikon belül.

Ez azonban vélhetően a korábban szebb napokat látott párt megszűnését is eredményezné, nem véletlen, hogy Gyöngyösi Márton a megválasztása után egyből békejobbot nyújtott a korábbi pártelnöknek. Jakab közelmúltban tett lépései ugyanakkor azt sugallják, hogy a hatalomszerzésen kívül nem igazán érdekli más a politikust, aki pozíció híján jól láthatóan már szinte minden lehetséges módon próbálja magára irányítani a közvélemény figyelmét.

A kevesebb mint egy év alatt miniszterelnökjelölt-jelöltként, pártelnökként, és frakcióvezetőként is megbukó Jakab Péter így a Jobbik meggyengítése és hiteltelenítése mellett, a párt megszűnésében is kulcsszerepet játszhat a jövőben.

Mindezek után pedig joggal merül fel a kérdés: Van-e még lejjebb az egykori pártelnök számára?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.