2022. október 17., 08:52

Egymás után éri a rejtélyes halál Putyin oligarcháit

Február óta eddig már több mint tíz orosz üzletember hunyt el rejtélyes körülmények között. A Vladimir Putyinnal szoros kapcsolatot ápoló oligarchák szinte egytől-egyig az orosz olaj- és energetikai ipar nagyágyúinak számítottak, akik közül többen, az orosz-ukrán háború kitörését követően kerültek nehéz helyzetbe.

Putyin
Fotó: TASR/AP

Az első rejtélyes haláleset még az orosz-ukrán háború kitörése előtt történt, amikor a Gazprom Invest szállítási igazgatóját, Leonid Sulmant holtan találták a nyaralójában. Az üzletember halálát a hivatalos közlések szerint öngyilkosság okozta, amit a mellette talált búcsúlevél szerint a törött lába és az ezzel járó fájdalom miatt követett el. Több sajtóhír szerint azonban kérdéses, hogy Sulman halála valóban öngyilkosság miatt következett volna be. Az üzletember ellen ugyanis már egy ideje nyomozást folyt a Gazpromban történt túlárazásokkal kapcsolatban, aminek szálai további oligarchákhoz és politikusokhoz is elvezethettek volna.

Pár héttel később – az orosz-ukrán háború kitörésének másnapján – a Gazprom egy másik ügyvezetőjét, Aleksandr Tuljakovot is holtan találták,

aki a hivatalos közlések szerint szintén öngyilkosságot követett el. A Gazprom Elszámolási Központjának főigazgató-helyetteseként dolgozó üzletember felakasztott holttestét a garázsának bejáratánál találták meg, akinek búcsúlevelét máig nem hozták nyilvánosságra az orosz hatóságok. Sajtóhírek szerint azonban Tulkajovot a halála előtti napon súlyosan megverték, a helyszínelésen pedig több, magát a Gazprom biztonsági szolgálatának tagjaként bemutató személy is megjelent, akik egyszerűen kitessékelték a rendőröket a helyszínről és lezárták az üzletember birtokát.

Egy hónappal később, alig pár hét leforgása alatt további három milliárdos üzletember lelte halálát rejtélyes körülmények között. Március 24-én a Medstom nevű orvosi cég igazgatójának, Vasily Melnikovnak a holttestére bukkantak rá, akinek a vállalata az Oroszország ellen meghozott szankciók miatt került a csőd szélére.

A hivatalos közlések szerint Melnikov nem sokkal egy Maldív-szigeteki nyaralást követően, minden előjel nélkül, több késszúrással végzett a családjával, majd öngyilkos lett.

De hasonló körülmények között oltotta ki saját és családja életét az orosz hírügynökségek szerint Vladislav Avayev és Sergey Protosenya is. A korábban a Gazprombank alelnökeként dolgozó Avajet a moszkvai ügyészség szerint először a feleségét és lányát, majd saját magát lőtte fejbe, egy nappal később pedig, a Gazprombankkal szoros kapcsolatban álló Novatek gázipari vállalat korábbi alelnökeként dolgozó Protosena végzett több késszúrással a feleségével és egyik gyermekével egy spanyolországi nyaraláson, ami után öngyilkos lett. A katalán rendőrség a nyomozás során ugyanakkor több furcsaságra is felfigyelt az eset kapcsán. A bűncselekményhez használt fegyvereken például a tudósítások szerint semmilyen ujjlenyomatot nem találtak a hatóságok, de Protosena fia és Avajet, valamint Melnikov családtagjai és kollégái is azon a véleményen vannak, hogy azok nem öngyilkosságok áldozatai lettek.

Ezt követően májusban először Andrei Krukowski, a Krasnaja Poljana üdülőközpont főigazgatója vesztette életét, aki a hivatalos közlemény szerint annak ellenére, hogy tapasztalt hegymászónak számított, lezuhant egy általa jól ismert hegyi ösvényről.

Pár nappal később pedig Aleksandr Subbotin, Lukoil egykori topmenedzsere is furcsa halált halt, miután egy sámáni rituálét követően – aminek keretében varangymérget juttattak a testébe – szívrohamot kapott. Ezt követően júliusban a Gazprommal szintén szoros üzleti kapcsolatban álló Yury Voronovot lőtték fejbe, akire a szentpétervári kastélyának úszómedencéjében találtak rá. A hatóságok szerint Voronov halálának hátterében üzleti vita állhat, azonban az sem kizárt, hogy az üzletember politikai okokból vesztette életét, mivel a többi tragikusan elhunyt oligarchához hasonlóan, őt is szoros kapcsolatok fűzték Vladimir Putyinhoz.

Szeptemberben aztán újabb Lukoil vezetőt ért furcsa halál Oroszországban, miután Ravil Maganov, a vállalat igazgatótanácsának elnöke máig tisztázatlan körülmények között kizuhant a moszkvai Központi Klinikai Kórház ötödik emeleti ablakán. Ugyanebben a hónapban vesztette azonban életét Ivan Pechorin is, aki az orosz sarkvidéki területek olaj- és gázmezőinek hasznosításáért és az ország keleti térségének légiiparáért felelt, és szintén tisztázatlan körülmények között esett a tengerbe a jachtjáról. Legutóbb pedig Anatoly Gerashchenko, a Moszkvai Repülési Intézet korábbi vezetője halt bele egy furcsa balesetbe, aki egy lépcsőházban esett el és zuhant több lépcsőfokot.

Összesen tehát tizenegy orosz oligarcha vesztette rejtélyes módon az életét az elmúlt hónapokban, ami finoman szólva is szokatlannak mondható. Hogy pontosan mi állhat az említett üzletemberek halálának hátterében, ugyanakkor szinte lehetetlen megmondani, az azonban, hogy egy viszonylagosan rövid idő alatt ilyen sok orosz milliárdos követett volna el öngyilkosságot, vagy vált volna valamilyen furcsa baleset áldozatává, könnyen megkérdőjelezhető.

Sokkal valószínűbb, hogy az említett halálesetek hátterében az orosz oligarchák közti rivalizálások állnak, amelyek  mozgatórugója a mozgásterek szűkülése miatti anyagi érdek és a politikai hatalomhoz történő közelebb kerülés lehetett. A szoros politikai kapcsolatok miatt ugyanakkor akár az orosz titkosszolgálat neve is könnyen felmerülhet a halálesetekkel összefüggésben, mivel azonban az említett oligarchák közül szinte senki sem bírálta nyíltan az orosz kormány tevékenységét, nem valószínű, hogy azok politikai leszámolás áldozatai lettek volna.

Az orosz-ukrán háború elhúzódása mindenesetre jól láthatóan teljesen felborította az oroszországi oligarchák közti erőviszonyokat, ami miatt könnyen elképzelhető, hogy a továbbiakban is találkozhatunk majd megmagyarázhatatlan halálesetekkel Oroszországban. Ennek fényében pedig egyáltalán nem lehetnek nyugodt napjaik az orosz oligarcháknak mostanában, akiknek mind a pozíciójuk, mind pedig az életük veszélybe került a februári események óta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.