2024. április 2., 09:52

Egy segélyszervezet munkatársai vesztették életület egy gázai légicsapásban

A World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet azt közölte, hogy több munkatársa vesztette életét egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben hétfőn a késői órákban.

Izrael
Fotó: TASR/AP

A Times of Israel izraeli lap szerint a támadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy

a Gázába humanitárius élelmiszerszállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában.

Közleményük szerint a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai-kanadai állampolgár és egy palesztin.

Ez tragédia. A humanitárius segélymunkások és a civilek sohasem lehetnek célpontok

- hangsúlyozta a segélyszervezet.

Az IDF hétfőn este a Telegramon jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a "tragikus incidens" körülményinek felderítésére.

A közleményben hozzáfűzték, hogy

az IDF támogatja és segíti a humanitárius segélyek biztonságos eljuttatását, és szorosan együttműködik a WCK-val is.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden megerősítette, hogy halálos áldozatok egyike egy ausztrál segélymunkás volt, és hangsúlyozta hogy Canberra a történtek felderítését és "teljes elszámoltatást" követel.

Albanese közölte, hogy az ausztrál külügyminisztérium bekérette az izraeli nagykövetet "a tragédia ügyében, amelynek nem szabadott volna megtörténnie".

A WCK a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt. Hétfőn három segélyszállító hajó érkezett a gázai partokhoz mintegy 400 tonna élelmiszerrel és más ellátmánnyal a segélyszervezet és az Egyesült Arab Emírségek szervezésében.

Ez volt a csoport második humanitárius szállítmánya az elmúlt egy hónap alatt Gázába. Az izraeli hadsereg mindkét szállítmány koordinálásában részt vett.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.