2021. szeptember 25., 09:01

Egy olasz bíró elrendelte Carles Puigdemont volt katalán vezető szabadon bocsátását

Egy szardíniai bíró feltétel nélkül szabadon engedte Carles Puigdemont volt katalán elnököt, miután csütörtökön a helyi rendőrség egy Spanyolország által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vette.

Carles Puigdemont
Fotó: TASR/AP

A bíró döntése azt jelenti, hogy Puigdemont szabadon elhagyhatja Olaszországot.

Az első jelentések szerint Szardínián kellett volna maradnia, amíg a bíróság döntést nem hoz a kiadatásáról.

A következő tárgyalási időpontot október 4-re tűzték ki, amikor a bíróság megvizsgálja, hogy miképpen járjon el a Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancs ügyében.

A bíró, Plinia Azzena elrendelte Puigdemont szabadon bocsátását, miután az ügyészség egyetértett azzal, hogy nem jelent sem menekülési, sem biztonsági kockázatot, bár hangsúlyozta, hogy Puigdemont letartóztatása, amikor Olaszországba lépett, jogszerű volt.

A katalán szeparatista és európai parlamenti képviselő megpróbálja elkerülni a kiadatását Spanyolországnak,

ahol lázadás vádjával kell bíróság elé állnia a katalán függetlenségről szóló 2017-es illegális népszavazás megtartásában játszott szerepe miatt.

A döntés arról, hogy kiadják-e Puigdemontot, most az olaszországi Sassari városának fellebbviteli bíróságán múlik.

Spanyolország a betiltott katalán függetlenségi népszavazással kapcsolatos bűncselekményekkel vádolja Puigdemontot, amelynek megszervezésében 2017 októberében segédkezett, és amely hatalmas győzelmet hozott a Spanyolországtól való függetlenséget szorgalmazóknak, és megbotránkoztatta a madridi kormányt.

Ezt követően Madrid Katalóniát közvetlen joghatósága alá helyezte. A népszavazást törvénytelennek nyilvánították, és vádat emeltek a szervezők ellen, akiknek többségét gyorsan letartóztatták.

Puigdemont azonban kikerült a spanyol igazságszolgáltatás keze alól, és Franciaországba menekült, mielőtt továbbutazott volna Belgiumba.

A volt katalán elnök csütörtökön Szardíniára utazott, hogy pénteken találkozzon független helyi politikusokkal, de megérkezése után azonnal őrizetbe vették.

Az Európai Parlament tagjaként Puigdemontot technikailag mentelmi jog illeti meg. Az Európai Parlament azonban feloldotta mentelmi jogát, a luxembourgi Európai Bíróság (EB) pedig elutasította ideiglenes jogvédelem iránti kérelmét. Az ügyben hamarosan végleges döntés várható.

A bíróság legutóbbi határozatában egyértelművé tette, hogy Puigdemontot nem lehet őrizetbe venni vagy kiadni, amíg a mentelmi joggal kapcsolatos jogvita véglegesen nem rendeződik.

Fulco Lanchester, a római La Sapienza Egyetem olasz professzora és alkotmányjogi szakértője feltételezi, hogy Puigdemont szándékosan vállalta a letartóztatás kockázatát.

Lanchester szerint „nehéz elhinni, hogy valaki, akit nemzetközi elfogatóparancs alapján köröznek, és nem rendelkezik mentelmi joggal, nem szándékosan idézett elő ilyen őrizetbe vételt”.

Véleményem szerint ez egy szándékos akció volt, hogy felhívja a figyelmet az ügyére. Kiszámított kockázatot vállalt, hogy nyilvánosságot keressen

 - mondta a nyilatkozó a dpa német hírügynökségnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.