lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. október 5., 21:02

Egy migránsokat szállító kisbusz próbált áttörni Szlovákiából a lengyel határzáron

Kilenc szíriai migránst szállító kisbusz próbált áttörni Szlovákiából Lengyelországba az ideiglenesen megújított határzáron, a marokkói nemzetiségű sofőrt őrizetbe vették - közölte csütörtökön a lengyel határőrség.

határellenőrzés
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A határsértési kísérlet a Zwardon közúti határátkelőn történt csütörtökre virradóan - számolt be csütörtöki sajtóértekezletén Szymon Moscicki, a határőrség sziléziai alakulatának szóvivője.

Mint elmondta, a kisbusz vezetője nem reagált az őt megállító határőrök jelzésére, hanem gyorsított, és áthajtott a határon. A határőrök utánaeredtek, több száz méter megtétele után megállították. A sofőr gyalog menekült tovább, egy lejtőn elesett, és eltörte a lábát.

A férfit kórházba szállították. Egy németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező marokkói férfiról van szó, aki ellen most bűnügyi eljárás indul - mondta el Moscicki.

A buszon szállított kilenc szíriai állampolgár szlovákiai tartózkodást bizonyító dokumentumokkal rendelkezett - közölte a szóvivő. A külföldieket visszatoloncolják Szlovákiába.

Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökségnek elmondta: előző nap közel 6 ezer személyt és több mint 2 ezer járművet ellenőriztek a szlovák határon, az esetek többségében lengyelekről és szlovákokról volt szó. A szerda hajnalban visszaállított határellenőrzés során a kilenc szíriai állampolgáron kívül öt másik migránst is feltartóztattak, az utóbbiak vonaton utaztak - mondta el Michalska.

Az év eleje óta a határőrség több mint 1670 illegális bevándorlót tartóztatott fel a szlovák határ közelében.

Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt kedd éjféltől vezetett be ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzést a Szlovákiával közös határán, ahol nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozták a határforgalmat.

Csütörtöktől az egyik átkelőn, Leluchów községben, ahol csak gyalogosok számára engedélyezték a forgalmat, a helyi polgármester közbenjárására a közúti forgalmat is felújították. Előtte a helyi lakosok tiltakoztak a vállalkozásaikat hátrányosan érintő korlátozások miatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.